Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Pred Bohom a počítačom nezaklamete....
Zdielať na

Pred Bohom a počítačom nezaklamete....

Katolícka cirkev kráča s dobou, v týchto dňoch spúšta digitalizáciu farností. Postupne tak ani v tej najmenšej a najvzdialenejšej obci na fare nebude chýbať počítač. Za krstným listom tak už nebudete musieť cestovať cez tri okresy. A tiež sa vám nepodarí predstierať, že ste pokrstený. Počítač a Pán Boh totiž vedia všetko.

Klamanie neprichádza do úvahy

Ak sa Jano z Košíc  zaľúbi do Zdeny z Bratislavy a zosobášiť sa rozhodnú napríklad v bratislavskom Modrom kostolíku, postup bude nasledovný. "Prídete na farnosť a chcete od kňaza sviatosť manželstva. Keď ste z iného rodiska vy už nemusíte ísť po ten krstný list, ale ten kňaz si ho vie v tej digitálnej forme stiahnuť," vysvetľuje Ján Urban z arcibisupstva v Košiciach. 

Čo tiež znamená, že pri žiadosti o krst vášho dieťaťa pri otázke kňaza, či je váš  vybraný krstný otec pokrstený, už klamať nemôžete. "Stretol som sa aj s tým, že niekto klamal," hovorí Tibor Hajdu z biskupského úradu.

Do roku 2013 vykryjú 1 000 farností

Keďže digitalizáciu farností  ale spustili  len pred mesiacom, pre kňazov to i naďalej znamená, že po prečítaní si e-mailu pracne dotyčného vyhľadajú v archíve. Postupne ale údaje o všetkých ovečkách budú do počítača pribúdať.

"Do konca roka 2013 by sme mohli mať vykrytých 1000 farností z celkového počtu 1505," tvrdí Hajdu. "V pilotnom projekte sme zdigitalizovali bratislavskú arcidiecézu, košickú arcidiecézu a žilinskú arcidiecézu. V tejto chvíli máme 12 kontaktných miest po celom Slovensku," hovorí softvérový expert Mário Minarovský.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy