Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
38 prípadov! Desivé číslo podivných adopcií našich detí
Zdielať na

38 prípadov! Desivé číslo podivných adopcií našich detí

Stále nie je koniec. Téma pochybných a nútených adopcií vo Veľkej Británii naberá na obrátkach. Ako sme už informovali, téma už rezonuje na najvyšších miestach. V pohotovosti sú už aj poslanci, ministri, europoslanci, ale aj britská vláda.

Preverí sa 38 spisov!

Zhromaždenie proti násilnému odoberaniu slovenských detí ich rodičom v Británii spôsobili ešte väčší ohlas verejnosti. Pred britskou ambasádou sa stretlo niekoľko stoviek ľudí. Stránka na podporu Ivany Boórovej, ktorú spravuje aj spravodajstvo JOJ-ky, má takmer 8 000 členov a každú minútu pribúdajú ďalší.

Na tejto stránke podporujete nielen Ivanu a jej rodinu, ale aj všetkých slovenských rodičov, ktorí prišli o svoje deti. "Obdivujem silu a lásku tej ženy," to je len jedna z reakcií na sociálnej sieti Facebook.

V utorok priznal pochybenie vo svojom rezorte aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Poukazuje na nečinnosť podriadených. "Po mojom nástupe do funkcie som zvážil personálnu zmenu na poste riaditeľky," tvrdí Richter. Do nástupu súčasnej riaditeľky, ktorá je mimochodom práve teraz v Londýne a osobne sa angažuje v prípadoch, sa neudiala ani jedna cesta do Londýna. Na stole je podľa posledných informácií 38 spisov!

Diplomacia: My pomáhame, naozaj...

Úplné znenie písomného stanoviska Ministerstva zahraničných vecí SR zaslaného oficiálnou cestou slovenským médiám dňa 18. septembra 2012:

S pochopením a porozumením vnímame intenzívnu pozornosť, ktorú médiá aj slovenská spoločnosť venujú prípadu slovenskej rodiny a jej maloletých detí - odobraných úradmi vo Veľkej Británii pre podozrenie z možného domáceho násilia. V tejto súvislosti by sme radi zdôraznili niekoľko faktov.

Spomínaným prípadom sa zaoberali oficiálne britské inštitúcie - úrad sociálnej starostlivosti, polícia, súdy - a opakovane ho posudzovali viacerí nezávislí experti, čo platí aj pre realizáciu lekárskych vyšetrení. Súd 19. júla 2010 rozhodol o umiestnení detí do dočasnej pestúnskej starostlivosti, a to až do konečného vyšetrenia a vyriešenia prípadu. Následne, 16.-29. mája 2012, sa v Londýne uskutočnilo záverečné súdne pojednávanie. Všetky strany konania - vrátane rodičov a starej matky detí spolu s ich právnymi zástupcami - sa na pojednávaní osobne zúčastnili. Súd zamietol možnosť zverenia maloletých detí do starostlivosti ich starej matky, pričom proti tomuto rozsudku bolo možné podať odvolanie, no ani jedna zo strán konania tak neurobila. V danej súvislosti treba zdôrazniť, že Ministerstvo zahraničných vecí SR ani náš zastupiteľský úrad so sídlom v Londýne nie sú a nemôžu byť - vzhľadom na normy medzinárodného práva - účastníkmi konania a nemôžu zasahovať do policajných vyšetrovaní či rozhodovania nezávislých britských súdov a ich konaní.

Rezort diplomacie, vrátane nášho zastupiteľského úradu vo Veľkej Británii, konal - aj napriek kompetenčným limitom - iniciatívne a ústretovo tak voči rodičom, ako aj starej matke odobraných detí. Plne sme podporovali a podporujeme požiadavku starej matky, aby obe maloleté deti boli umiestnené do jej náhradnej starostlivosti. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň poskytovalo súčinnosť Centru pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, vždy kladne zareagovalo na žiadosť starej matky o osobné stretnutia, zorganizovalo viacero medzirezortných porád k prípadu a zástupcovia veľvyslanectva sa zúčastňovali na súdnych pojednávaniach, konzultovali postup s britskými právnikmi, viackrát upozornili britskú stranu osobnými intervenciami i diplomatickými nótami na dodržiavanie medzinárodných dokumentov v tejto oblasti. Zastupiteľský úrad v Londýne zorganizoval aj seminár o fungovaní sociálnej starostlivosti vo Veľkej Británii. Platí však, že MZV SR nemôže byť účastníkom v  súdnom spore takéhoto typu a nemôže zasahovať do policajných vyšetrovaní či súdnych konaní.

Ambasáda zorganizovala aj seminár

Aj s našou súčinnosťou riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny podala 6. septembra 2012 na odvolacom súde odvolanie proti rozsudku z 29. mája 2012 spolu so žiadosťou o odpustenie zmeškania lehoty na podanie odvolania. Prvé pojednávanie vo veci sa konalo v utorok, 18. septembra 2012, pričom súd povolil možnosť odvolať sa. Je nutné podotknúť, že práve spomínané Centrum je kompetentná inštitúcia Slovenska na zastupovanie a poskytovanie právnej ochrany deťom a mládeži vo vzťahu k cudzine.

Treba si uvedomiť, že Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska je členská krajina EÚ, má nezávislé súdnictvo, ktorého rozhodnutia treba na jednej strane rešpektovať, na strane druhej má k dispozícii aj opravné prostriedky, ktoré je možné využívať. Slovenskí občania si zároveň musia uvedomiť, že je potrebné dodržiavať a rešpektovať zákony krajiny, v ktorej sa nachádzajú, pričom treba mať na pamäti, že britské zákony sú v spomínanej oblasti koncipované inak než slovenské.

Každopádne platí, že naďalej pokračujeme - a budeme pokračovať - v rokovaniach s britskou stranou a obhajujeme v nich záujmy našich občanov v zahraničí, pretože jednoznačne ide o popredné priority rezortu diplomacie.

Všetko o pochybných adopciách detí si môžete prečítať TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy