Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko dočasne pozastavuje predaj a dovoz alkoholu z Čiech
Zdielať na

Slovensko dočasne pozastavuje predaj a dovoz alkoholu z Čiech

Slovensko zastaví import alkoholu vyrobeného v ČR a samotný dovoz alkoholu z ČR. Ako informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, rozhodla o tom komisia zložená z ministrov a predstaviteľov ďalších štátnych orgánov. Podľa Zvolenskej tak SR urobí preto, že výskyt otravy pančovaným alkoholom v Prešove ukázal, že mediálne výstrahy na ochranu ľudí nestačia.

Ako konštatoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, zákaz dovozu alkoholu bude platiť dovtedy, kým ČR nedostane situáciu pod kontrolu. Minister kritizoval českú stranu za to, že síce zaviedla prohibíciu v ČR, ale nespravila nič pre ochranu ľudí mimo českého územia.Zákaz predaja českého alkoholu v našich reťazcoch by mal byť platný od dnes (18. septembra) od 17:00.

"Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydáva s okamžitou platnosťou od. 17. hodiny dnešného dňa, t.j. 18.  septembra 2012, dočasný zákaz uvádzať, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 percent vyrobené na území Českej republiky. Toto opatrenie vzniklo v záujme ochrany zdravia občanov Slovenskej republiky pred následkami metanolovej intoxikácie, ktorá môže mať fatálne následky.“

Prepustili pacientov z Prešova

Z prešovskej nemocnice v utorok prepustili do domácej liečby spolu šiestich pacientov. Štyroch, u ktorých viackrát za sebou boli negatívne laboratórne výsledky na hodnoty metanolu v krvi, prepustili už po raňajšej vizite. Okolo obeda prišli aktuálne výsledky z dnešných odberov, ktoré boli pozitíve len u dvoch pacientoch, u ďalších dvoch mužov sa metanol v organizme už nepotvrdil. Lekári preto rozhodli, že môžu ísť popoludní tiež domov. Potvrdil to Pavol Gazdič, námestník LPS pre nechirurgické odbory Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana v Prešove krátko po 14:00.

Prijatým pacientom robili dvakrát denne krvné a močové testy, ktorých rozbory ukázali aktuálnu hladinu metylalkoholu v tele. Nateraz ostávajú v nemocničnom ošetrení ešte dvaja pacienti, ktorých vzorky boli aj dnes pozitívne. Podľa vyjadrenia Gazdiča, ak u nich v stredu dopadnú laboratórne testy negatívne a nebudú mať ani žiadne iné príznaky otravy po metylalkohole, budú môcť ísť tiež domov.

Špeciál Bez detí neodídem II. a následnú diskusiu odvysiela televízia PLUS v stredu 19. septembra od 20- tej.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy