Skoro jasno
16°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pre nanuk na mizinu. Varovanie pre ľudí bez peňazí
Zdielať na

Pre nanuk na mizinu. Varovanie pre ľudí bez peňazí

A teraz jedno varovanie pre ľudí, ktorí sú nezamestnaní a bez peňazí. Súťažiť o vecné výhry sa nemusí oplatiť. Najmä vtedy, ak ich hodnota prevyšuje sumu 165 eur. Na vlastnej koži sa o tom presvedčila žena z Košíc, ktorá spolu s výhrou získala aj problémy a dlžoby.

Mesačne dostáva 108 eur

"Bola to pre mňa katastrofa," hovorí pani Anna. Nezamestnaná žena v hmotnej núdzi s mesačnou dávkou 108 eur zatúžila po fotoaparáte, ktorý bol výhrou za nákup nanukov. Šťastena sa síce priklonila na jej stranu, no trvala len do chvíle, kým zistila, že za to vlastne musí zaplatiť.

"Zaplatila som 45,60 eur daň," hovorí Anna. "Skutočnosť, či daňovník je, alebo nie je povinný zaplatiť daň z výhry nezávisí od toho, či je v hmotnej núdzi," povedala hovorkyňa Finančnej správy Gabriela Dianová.

Aj zdravotná poisťovňa

Na daň z darovania, ktorú má zaplatiť ju upozornil predajca nanukov, no vzápätí dostala ďalší list a ďalší šok. Za získaný fotoaparát si peniaze vyžiadala aj zdravotná poisťovňa. "Že som povinná zaplatiť 14 percent z tejto výhry z 240 eur," dodáva Anna. Daňovému úradú 46 eur, zdravotnej poisťovni 34 eur - dokopy teda 80 eur.

Žena vo finančnej tiesni si na svoju výhru musela napokon peniaze požičať, v opačnom prípade by jej hrozili sankcie. "V prípade nesplnenia si daňovej povinnosti, ak túto ukladá zákon, správca dane môže uložiť pokutu od 30 eur a vyššie," hovorí Dianová. "V našom štáte to funguje asi tak, že žebrákovi aj palicu zoberú. Nanuky si už kupovať nebudem," dodala Anna.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy