Polojasno
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Maxim (6) vyliezol na Lomničák. Po lezeckej ceste
Zdielať na

Maxim (6) vyliezol na Lomničák. Po lezeckej ceste

Tatranskí horskí záchranári nielen zachraňujú, ale niektorí aj ako vodcovia sprevádzajú turistov pri zdolávaní štítov našich veľhôr. Jeden z nich mal veľmi zaujímavého klienta - iba 6-ročný Maxim z Bratislavy sa rozhodol vyjsť nie turistickou ale ťažšou - lezeckou cestou na Lomnický štít.

Narodeninový darček

Túru na Lomnický štít mu venoval na narodeniny jeho ocino. "S mojím kamarátom a vodcom Vladom sme hovorili, že to bude plus-mínus ten vek, kedy by bol schopný túto trasu zvládnuť," tvrdí otec Dušan. Maxim lezenie miluje, medzi skalami s tatinom trénuje už od 3 rokov. Túra na Lomničák sa mu veľmi páčila. 

Nešli turistickou cestou, ale lezeckou. "Štyri úseky tam boli ťažké, bol som zaviazaný na lane," opisuje Maxim. Aj horský záchranár a vodca, ktorý išiel s nimi obdivoval Maximov výkon. Na skalách bolo potrebné totiž použiť aj lezeckú techniku. "Tu už treba ovládať aj systém troch oporných bodov, dve nohy a jedna ruka, alebo dve ruky, jedna noha. Zvládol to veľmi dobre, nás to len prekvapilo," povedal záchranár Pavol Kuna.

Zabudli vlajku

Maxim nemal počas výstupu žiadnu krízu, každý meter si vychutnával. Jedno ho však mrzelo, na Lomničák nedali Slovenskú vlajku. "Sme ju tam chceli dať, len sme zabudli od radosti," povedal Maxim. Stal sa najmladším turistom, ktorý zdolal štít tou ťažšou cestou, no tatino bezpečnosť nikdy nepodceňuje. "Na každú túru beriem profesionálneho vodcu," hovorí.

Tentokrát to bol Lomnický štít, na budúci rok je Maxim odhodlaný zdolať najvyšší štít Slovenska. "Na Gerlach pôjdeme až o rok," dodáva Maxim. "Budeme trénovať na lezeckej stene, a potom skúsime Gerlach," hovorí mama Katarína.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy