Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci stratili trestnoprávnu imunitu
Zdielať na

Poslanci stratili trestnoprávnu imunitu

Poslanci oddnes nemajú trestnoprávnu imunitu, po novom sú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady a za hlasovanie, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy SR, ktorú v júli podporilo jednohlasne všetkých 144 prítomných poslancov a nadväzujúcej novely Trestného poriadku.

Vzatie do väzby odsúhlasí parlament

Istú výhodu v porovnaní s bežnými občanmi si zákonodarcovia predsa len ponechali - na ich vzatie do väzby bude potrebný súhlas parlamentu a na zadržanie v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. V opačnom prípade budú okamžite prepustení.

O imunita pripravia aj sudcov...

Sudcov sa zmena nedotkne a trestnoprávna imunita im zostáva v doterajšom rozsahu, na ich trestné stíhanie alebo vzatie do väzby dáva súhlas Ústavný súd. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) predpokladá, že po dokreovaní Súdnej rady spolu so zástupcami Ústavného súdu a ministrom spravodlivosti dospejú ku konsenzu a pripravia aj návrh novely ústavy na zrušenie imunity sudcov.

Návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity podpísali predsedovia všetkých poslaneckých klubov. Priestupkovú imunitu si poslanci zrušili už koncom predchádzajúceho volebného obdobia. Vláda Ivety Radičovej chcela zrušiť aj trestnoprávnu imunitu poslancov, proti vtedy ale bola strana Smer-SD.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy