Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Koniec nekonečného príbehu, poslanci zrušia imunitu
Zdielať na

Koniec nekonečného príbehu, poslanci zrušia imunitu

Poslanci by mali hlasovať v parlamente o zrušení trestnoprávnej imunity. Očkáva sa, že návrh prejde, na príslušnej zmene ústavy sa totiž už dohodla koalícia spolu s opozíciou.

Muňko a jeho kauza papagáj

Po jej zrušení ale môžu mať niektorí poslanci problém. Pripomeňme si napríklad kauzu "papagáj" spred piatich rokov. Jej hlavným aktérom bol poslanec Dušan Muňko (SMER-SD), ktorý nevedel zdokladovať to, ako sa dostal k vzácnym cudzokrajným papagájom.

Nič sa mu nestalo. Ako poslanca parlamentu ho totiž chránila imunita. Tá stopla vyšetrovanie pre trestný čin porušovania ochrany živočíchov.

Istá výhoda sa však ponechá...

Po zrušení imunity budú členovia snemovne nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady SR a za hlasovanie v nich, a to aj po zániku ich poslaneckého mandátu.

Istú výhodu v porovnaní s bežnými občanmi si zákonodarcovia predsa len ponechajú - na ich vzatie do väzby bude potrebný súhlas parlamentu a na zadržanie v prípade pristihnutia pri páchaní trestného činu bude potrebný súhlas mandátového a imunitného výboru. V opačnom prípade budú okamžite prepustení.

Sudcovia Ústavného súdu bez zmien

Sudcov Ústavného súdu SR sa zmena nedotkne a trestnoprávna imunita im zostane v rozsahu, akým momentálne disponujú členovia národnej rady. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zmeny v tejto oblasti do budúcnosti nevylučuje.

O imunitu poslanci prídu 1. septembra po definitívnom schválení noriem, ktoré sa očakáva na júlovej schôdzi. Na tento dátum zároveň pripadá 20. výročie schválenia Ústavy Slovenskej republiky.

Popoludní nasleduje tradičná hodina otázok a plénum bude v tajných voľbách rozhodovať aj o novom šéfovi Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), opozícia do funkcie navrhla Kamila Krnáča.

Zákonodarcovia koncom júna posunuli bližšie k realite snahu zrušiť poslancom trestnoprávnu imunitu. Svojím hlasovaním totiž tento návrh poslali do druhého čítania. Návrh podporilo neuveriteľných 140 z prítomných 141 poslancov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy