Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Extrémne suché leto pochovalo takmer 352-tisíc ton obilia
Zdielať na

Extrémne suché leto pochovalo takmer 352-tisíc ton obilia

Až 352 tisíc ton obilia pochovalo teplo a sucho. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu. Zlé leto navyše môže ovplyvniť aj budúcoročnú úrodu, a preto chce vláda poľnohospodárom pomôcť. Uvoľnila 70 miliónov eur.

Pôda je stvrdnutá

Poľnohospodári sa finančného výpadku, ale nemusia obávať. Štát im pomôže. Čerpať budú môcť doplnkové priame platby za vyše takmer 2 mil. eur. A zvýhodnené pôžičky s 0,5 percentným úrokom za 30 mil. eur. "Toto je jedna vec, čo urobila vláda, ale čo urobia úradníci, toho sa obávame," povedal predseda družstva vo Vajnoroch Marián Brúder. 

"Technické detaily ostatných opatrení sú v súčasnosti dolaďované s Ministerstvom financií," informovala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Magda Tóth Želeňáková. Tohtoročné extrémne suchá poznačili aj pôdu. Tá je natoľko stvrdnutá, že jej príprava na nasledujúci rok si vypýta viac finančných prostriedkov. "Tým pádom spotrebujeme o 30-40% nafty viac," dodal Brúder.

Prvé výsledky v septembri

Ak by vláda farmárom finančne nepomohla, niektorým podnikom by hrozil finančný krach. "Čím neskôr to bude, tým menšie úrody môžeme očakávať aj na budúci rok," hovorí Brúder. "Robíme všetko preto, aby poľnohospodári prvé pozitívne efekty z prijatých opatrení pocítili už v septembri tohto roku," tvrdí Toth Želeňáková. Vláda vrátane odklepnutej dotácie schválila materiál, ktorý bude riešiť systémovú pomoc v oblasti živočíšnej výroby.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy