Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
KAUZA. Ukradnuté spisy politikov z výšky sa zázračne našli!
Zdielať na

KAUZA. Ukradnuté spisy politikov z výšky sa zázračne našli!

Z knižnice Vysokej školy zdravotníctva svätej Alžbety v Bratislave ukradol neznámy páchateľ dokumenty, ktoré súvisia so štúdiom známych slovenských politikov. Tak presne takúto informáciu potvrdila samotná škola. Stačila však jedna odvysielaná reportáž v Novinách TV JOJ o 12:00 a všetko je, zdá sa inak...

Krádež nahlásil rektor

Na políciu prišiel minulý týždeň rektor Vladimír Krčméry nahlásiť, že niekto ukradol viaceré spisy študentov. Vrátane toho, ktorý bol vedený na Jána Figeľa. Do redakcie televízie JOJ sa dostal text, ktorý sa nápadne podobá na policajnú zvodku. Presne popisuje, čo všetko z archívu školy zmizlo.

"Návrh na udelenie titulu profesorovi Mamojkovi, zväzok doktorského konania Dr. Vaľovej, komplet osobný spis na meno Ing. Viera Tomanová a komplet osobný spis na meno Ing. Ján Fígeľ,"
píše sa ďalej v správe.

Rektor nahlásil zároveň aj krádež relikvie za 500 eur bez použitia násilia. Odbor komunikácie tejto školy nám už informáciu neoficiálne potvrdil. Rovnako aj polícia. Začalo sa trestné stíhanie vo veci krádeže, po páchateľovi polícia pátra.

Stačila jediná reportáž...

Len na základe osobných dokumentov o štúdiu sa dá zistiť, či politik nezískal diplom takpovediac za odmenu a na škole skutočne študoval. Ak by zmizli, bol by to megaškandál. Krátko po odvysielaní reportáže v Novinách o 12:00 sa však ozvala súkromná Vysoká škola zdravotníctva svätej Alžbety. A to s tým, že údaje o študentoch politikoch sa našli.

Škola má vraj viacero pracovísk. Jej rektor síce nahlásil krádež dokumentov aj relikvie na polícii, oni sa však napokon našli. Vladimír Krčméry len netušil, že spisy niekto premiestnil na iné pracovisko školy. Tých majú až päť. Takže žiadna krádež, len iniciatíva zatiaľ neznámeho zamestnanca.

Prípad Figeľ

Študentská rada vysokých škôl žiada príslušné orgány verejnej správy, aby dôsledne prešetrili podozrivé priznanie doktorandského titulu poslancovi Národnej rady SR Jánovi Figeľovi a následne vyvodili dôsledky a sankcie voči vysokej škole, ktorá mu diplom vydala.

Predsedovi KDH Jánovi Figeľovi v roku 2007 pomohla pri získaní titulu PhD. funkcia eurokomisára. Informáciu priniesol 6. augusta denník SME. Rektor súkromnej Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a Figeľov oponent Vladimír Krčméry a tiež šéfka skúšobnej komisie Alžbeta Mrázová priznali, že titul dostal aj napriek nedostatkom dizertačnej práce a prihliadali na Figeľovo medzinárodné postavenie. Noviny tiež pripomenuli, že šéf KDH obhajoval titul v odbore sociálna práca, ktorému sa profesijne nevenoval. Túto tému nerozoberal ani vo svojej práci. Upozornili, že titul získal za knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie, ktorej je spoluautorom.

Prípad Jahnátek

Jahnátka vymenoval prezident za profesora v januári 2010. Profesúru získal v odbore elektroenergetika na Fakulte elektrotechniky a informatiky košickej Technickej univerzity. Pred získaním titulu ho kritizovali, že sa k nemu dopracoval bez potrebnej päťročnej praxe v Košiciach. Jahnátek tvrdil, že si zarátal aj prednášky v Trnave.

Médiá vtedy poukázali, že ani jedna z trnavských univerzít nemala technické zameranie. Jahnátek navyše obhajoval v odbore elektroenergetika, aj keď sa pôvodne venoval makromolekulárnej chémii.

Prípad Zmajkovičová

V novembri 2009 média rozoberali diplomovú prácu vtedajšej šéfky mandátového výboru parlamentu Renáty Zmajkovičovej. Tá dostala magisterský titul na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela za 74-stranovú diplomovku na tému Tvorba práva s osobitným zreteľom na zákonodarný proces Národnej rady SR.

V práci podľa medializovaných informácií skopírovala najmenej 20 paragrafov z rokovacieho poriadku parlamentu bez toho, aby uviedla, že ide o citáciu. Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici však uzavrela skúmanie diplomovej práce tak, že nejde o plagiát, ale technickú chybu. Kontrolou diplomovky sa podľa vedenia školy preukázalo, že v práci nebol správne citovaný zákon o rokovacom poriadku parlamentu iba v jednom odseku na 53. strane.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy