Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
38,4 °C. Slovenský rekord padol v Rimavskej Sobote
Zdielať na

38,4 °C. Slovenský rekord padol v Rimavskej Sobote

V pondelok namerali v Hurbanove 37,6 stupňa Celzia. Je to zatiaľ najvyššia teplota vzduchu zaznamenaná v tomto roku. Potvrdil to hydrometeorologický ústavu (SHMÚ). S teplom však súvisí aj veľké riziko extrémnych búrok.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

6. august 1952 padol...

Vo vlne horúčav na začiatku júla podľa klimatológa SHMÚ Pavla Faška už klimatológovia zaregistrovali aj hodnoty, ktoré siahali nad 38 stupňov Celzia. Napríklad presne pred mesiacom, 6. júla, namerali v Rimavskej Sobote 38,4 stupňa Celzia. „Vysoké hodnoty sme zaznamenali aj v noci z nedele na pondelok, čo spôsobilo, že v pondelok dosiahla priemerná denná teplota vzduchu rekordné čísla pre tento deň na všetkých meteorologických staniciach s denným spravodajstvom, okrem Dudiniec,“ informoval Pavol Faško s dodatkom, že najvyššia priemerná denná teplota bola v Hurbanove 29,6 stupňa Celzia, pričom doteraz rekordná hodnota pre 6. august z roku 1994 bola takmer o 2,5 stupňa Celzia nižšia.

Priemerná denná teplota 27 stupňov Celzia predstavuje hraničnú hodnotu, keď sa začínajú prejavovať negatívne dôsledky vysokej teploty vzduchu aj u zdravého človeka. “V pondelok padli prevažne rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu zo 6. augusta 1994, ale na niektorých meteorologických staniciach aj staršie, napríklad zo 6. augusta 1963 a dokonca aj zo 6. augusta 1952,“ uviedol klimatológ Faško.

Aspoň na 35 stupňov Celzia vystúpila teplota vzduchu na meteorologických staniciach na letisku v Kuchyni, na bratislavskom letisku, v Kráľovej pri Senci, Žihárci, Podhájskej, Hurbanove, Dudinciach, Dolných Plachtinciach, Boľkovciach, Rimavskej Sobote, Topoľčanoch, na Sliači, v Rožňave, Trebišove, Somotore, Vysokej nad Uhom a Orechovej. „Tropický deň zaznamenali po sérii takýchto dní na konci júna a na začiatku júla aj v Oravskej Lesnej, čo znamená, že v tomto roku tam bolo najviac tropických dní v celej histórii meteorologických meraní na tejto stanici,“ uzavrel.

Očakávať môžeme "supercelu"

Búrky sú však každým rokom silnejšie a lepšie to nebude ani v nasledujúcich týždňoch. "Môžu vznikať naozaj ničivé búrky. Obávam sa, že by sa to mohlo zopakovať dosť skoro," informoval meteorológ Peter Jurčovič.

Upozornil, že na Slovensku už je známy výraz supercela, teda mimoriadne veľké búrkové mraky, ktoré sa prejavujú tým najhorším spôsobom - silné krupobitie, extrémne vysoký počet bleskov a silný dážď.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy