Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podvodná ponuka na webe! Poplatok zaplatíte, prácu nedostanete...
Zdielať na

Podvodná ponuka na webe! Poplatok zaplatíte, prácu nedostanete...

V lete si chceli zarobiť a zdokonaliť sa v jazyku, namiesto toho zostali doma a chudobnejší o niekoľko desiatok eur. Vy diváci, ste nás upozornili na podvodný inzerát na internete. Sprostredkovateľ v ňom ponúka prácu v Rakúsku a po uhradení vstupného poplatku sa odmlčí.

Falošný inzerát na webe

Jakub skončil gymnázium a cez prázdniny si chcel zarobiť na vysokoškolské štúdium. Na internete našiel inzerát, ktorý ponúkal prácu v skladoch rakúskej firmy Labor Strauss.

Na rovnakú ponuku natrafila aj Natália. Sprostredkovateľ si síce od nich pýtal vopred 50 eur, no keď si overili, že firma existuje, poplatok zaplatili. Obratom im mali prísť podklady.

"Ponuka vyzerala seriózne, tých 50 eur som zaplatila, odoslala som informáciu o čísle môjho účtu aj adresu, kam mi má (firma, pozn. red.) poslať korešpondenciu a čakala som," tvrdí poškodená Natália.

Niečo podobné sa stalo aj Jakubovi. Sľúbené dokumenty však nechodili. Sprostredkovateľovi preto napísali, že chcú späť svoje peniaze: "Dotyčný mi napísal, že milá slečna, peniaze vám vrátime, ak na tom trváte, ale papiere sa všetkým uchádzačom zaslali," tvrdí Natália. "Ja som ešte počkal, potom som zavolal do tej rakúskej firmy a tam mi povedali, že s tým nič nemajú a celé je to podvod," tvrdí Jakub.

Rakúska firma sa bráni

Na telefónne číslo uvedené v inzeráte sme zavolali aj my. Skutočne patrilo rakúskej firme Labor Strauss a tá už o zneužití svojho mena vedela: "Je to falošný oznam. Žiaden takýto inzerát sme nedávali. Ohláste to na polícii na Slovensku, my sme už dávali podnet na rakúsku políciu," potvrdila televízii spomínaná firma.

Naša polícia však zatiaľ žiadne trestné oznámenie na tohto sprostredkovateľa neeviduje a vo veci preto nekoná: "Ale pokiaľ majú osoby podozrenie, že bol spáchaný priestupok alebo trestný čin, môžu podať trestné oznámenie na ktoromkoľvek mieste a my sa ním budeme zaoberať," povedala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Sprostredkovateľovi sme písali, no neodpovedal. Zrejme je však aktívny vo viacerých smeroch, pretože číslo účtu, na ktorý mu záujemcovia majú uhrádzať zálohu, figuruje aj pri ponuke na záhradkárske práce. Toto konto sme našli aj v inzeráte so žiadosťou o finančnú pomoc.

V jednote je sila

"Takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin podvodu a to za predpokladu, že osoba od samého začiatku chce vylákať peniaze, za ktoré nemieni poskytnúť plnenie, ktoré sľúbi," myslí si Eduard Burda z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Ochrániť podvodníka by nemalo ani to, že vyberá len nižšie sumy. Podľa právnika totiž stačí na trestné stíhanie stačí, ak spolu od viacerých ľudí vybral minimálne 266 eur a 1 cent. Potom už nepôjde o priestupok, ale hromadný trestný čin.  

"Je vhodné, aby sa navzájom spojili, a aby podali jedno trestné oznámenie, urýchlia tým konanie a prácu sebe aj polícii," dopĺňa Burda. Ak pri hľadaní brigády nechcete prísť aj o posledné úspory, polícia radí – orientuje sa na agentúry, ktoré poznajú aj na úradoch práce.

Vymámiť peniaze od ľudí podvodom chcel aj iný internetový predajca. Ľuďom ponúkal ubytovanie v neexistujúcom penzióne. VIAC TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy