Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fiktívna cestovná kancelária. Údajný majiteľ o nej ani netušil
Zdielať na

Fiktívna cestovná kancelária. Údajný majiteľ o nej ani netušil

Na Slovensku už niekoľko týždňov podniká "fiktívna" cestovná kancelária. Cez webovú stránku a istý zľavový portál ponúka zájazdy do zahraničia, ale aj adrenalínové zážitky. Medzi podvedenými je muž, ktorý má oficiálne stáť na čele tejto spoločnosti. Až do pondelka netušil, že takto podniká. V stredu ráno však už portál nefungoval...

Oklamali stovky ľudí

"Netušil som, že je vôbec možné, aby niekto si len tak vytvoril internetovú stránku a podnikal na meno niekoho cudzieho," hovorí podvedený podnikateľ Karol. Ľudia, ktorí stoja za týmto podvodom, to pritom urobili veľmi jednoducho. Na stránke obchodného registra si vyhliadli obeť - do kontaktov uviedli názov spoločnosti a sídlo, čo si potenciálni klienti vedia následne rovnakým spôsobom overiť. 

Siahodlhú ponuku rôznych zájazdov potom umiestnili aj na portál zľavoty.sk. Tu sa im v priebehu niekoľkých týždňov podarilo oklamať desiatky a možno až stovky ľudí.

Pozrite si priloženú reportáž:

Telefón nezvonil, na e-mail neodpovedali

"Včera bolo predaných neviem koľko kupónov do Paríža za 5300 eur, a ďalšie za 1300 či koľko eur," dodáva Karol. Kontaktovali sme však aj podnikateľov, ktorí mali na stránke zverejňovať svoje ponuky. Nikto z nich o tomto nevedel... Napokon sme sa snažili skontaktovať aj s prevádzkovateľmi tohto portálu. Neúspešne.

Telefón už dnes ani nezvonil a na e-mal nikto neodpovedal. Bohužiaľ, rovnaký scenár sa opakoval aj pri našej snahe získať vysvetlenie zľavového portálu. Snažili sme sa zistiť, akým spôsobom si preverujú klientov, s ktorými spolupracujú. Z výpisu z obchodného registra je na prvý pohľad jasné, že spoločnosť KAPHO ani nemôže podnikať v cestovnom ruchu, pretože na to nemá oprávnenie.

Oklamaní zákazníci, kopírovanie adries

Zákazníci portálu si chceli nakúpené zľavové kupóny čo najrýchlejšie uplatniť. Bohužiaľ, tzv. vougre, ktoré držia v rukách, sú iba zdrapom papiera. Podľa našich informácií to spravili takto: Z iných portálov, fungujúcich na rovnakom princípe, skopírovali fotografie a informácie o ponukách, následne ich zverejnili na svojej stránke a ponúkali na predaj.

Ponúkané zariadenia však so zľavovým portálom žiadnu zmluvu nemali ani nemajú. Ak by ste však na zverejnené telefónne číslo zľavového portálu zavolali, pravosť nakúpených poukazov by vám portál potvrdil. Nie zariadenie... Na rovnakom princípe funguje aj penzión v Chorvátsku.

Pozrite si priložené video:

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy