Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
IMUNITA. Ako ju vidia politici a ako to (naozaj) je...
Zdielať na

IMUNITA. Ako ju vidia politici a ako to (naozaj) je...

Predsa len si budeme rovní a rovnejší. Hovoríme o zrušení poslaneckej imunity. Na to, aby sa dostal poslanec do väzby, musí aj po zrušení imunity zasadnúť a súhlasiť s tým národná rada. Ak by bola proti, alebo by to nestihla do 48 hodín, zákonodarca bude stíhaný na slobode.

Naozaj sme si rovní?

"Dúfam, že sa sa naplnia predstavy ľudí o rovnoprávnosti," tvrdil ešte pred nedávnom predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška. Imunita teda bola zrušená, politici jasajú, politológovia sa však zhodujú v jednom. "Prevažná väčšina z nich sa musela premáhať, určite hlasovali so zaťatými zubami," myslí si politický analytik Ján Baránek.

To, čo na prvý pohľad vyzerá ako rovnosť, až takou rovnosťou nie je. To podstatné sa síce zmenilo, a to že na trestné stíhanie poslancov už nebude potrebný súhlas parlamentu, ale naši zákonodarcovia si predsa len určité výhody ponechali.

Ukážeme si to na príklade. Toto je bežný smrteľník. V piatok večer spácha trestný čin, policajti ho dajú do CPZ-ky a sudca pošle do väzby za mreže. V prípade poslanca to až taká priamočiara cesta nie je. Ak by ho policajti chceli zobrať do cely policajného zaistenia, musí im to odsúhlasiť imunitný a mandátový výbor. Posadiť poslanca do väzenia ešte pred odsúdením bude musieť odsúhlasiť národná rada.

Takáto je skutočnosť

No a v takom prípade by poslanci museli mať skutočne "naponáhľo". Do 48 hodín by sa museli dať dokopy, aby svojho kolegu mohli poslať do väzby. Ak by to nestihli, alebo dokonca nechceli, poslanca policajti pustia a vyšetrovať ho budú na slobode.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy