Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tropické teploty ustúpia, Slovensko schladia búrky
Zdielať na

Tropické teploty ustúpia, Slovensko schladia búrky

Vzduch sa pomaličky začína ochladzovať. Denné maximá v utorok nemali prekročiť 28 stupňov Celzia. Pribudlo tiež oblakov. Na niektorých miestach pokropili ľudí slabé prehánky, inde vystrájali búrky. Tie sa Slovensku nevyhnú ani v nasledujúcich dňoch, po nich však opäť majú prísť tropické horúčavy.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Hromy, blesky, lejaky

Búrky, ktoré sa v utorok vyskytovali v stredných a východných oblastiach Slovenska, možno v stredu očakávať na celom území. Výnimkou nebudú ani v nadchádzajúcich dňoch.

Pre väčšinu územia platí preto na stredu aj výstraha pred búrkami prvého stupňa Slovenského hydrometeorologického ústavu. "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 15 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 16 až 24 metrov za sekundu," upozorňujú meteorológovia. Na strednom a východnom Slovensku môžu byť búrky spojené aj s krúpami.

Toto dokáže teplo

Napriek miernemu ochladeniu sa tropické teploty majú čoskoro vrátiť. Vysoké teploty pritom nevyplývajú negatívne len na ľudí, či zvieratá, ale aj na techniku. Čo sa deje pri vysokých teplotách? Napríklad pri teplote 32 stupňov Celzia sa topí čokoláda. Ak sú počítačové systémy v miestnosti, kde je 44 stupňov, skolabujú. Tu sú zaujímavosti o teplote a teple tak, ako o nich informoval denník Nový Čas.

46 °C - hynie väčšina rastlín

42 °C - čajový lístok je mäkký a ohybný

38 °C - termálny prameň v Ufgau v Čiernom lese

36 °C - v budovách sa zvyšuje riziko nehôd o 30 percent

33 °C - teplota pri sedení na vajciach austrálskeho vtáka Megapodiidae

30 °C - geneticky modifikovaná ovocná muška sa správa homosexuálne

26 °C - optimálna teplota vody pre žraloky

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy