Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spálňa či maštaľ? Vedľa bytovky sa pasú kravy
Zdielať na

Spálňa či maštaľ? Vedľa bytovky sa pasú kravy

Horúčavy sú neznesiteľné, ak sa však ešte k tomu pridá zápach a veľa hmyzu, je to hrôza. Ľudia zo sídliska v Tvrdošíne by o tom vedeli rozprávať. Len pár metrov od nich sa celý deň zdržiava stádo kráv. Predseda družstva tvrdí, že majú pozemky v nájme, tak ich len využívajú, ako potrebujú.

Ľudia žijúci v tamojšej bytovke sa cítia 24 hodín ako v maštali. "Mne to vadí ohromne, mám tam balkón," sťažuje sa jedna z miestnych obyvateliek.

Kravy, smrad a muchy

Situácia je o to horšia, že teploty boli doteraz viac dní nad tridsiatkou. "Najprv 8 kráv, potom 10 kráv. Smrad je hnusný a od komárov, múch je to hrôza," približuje obyvateľka bytovky.

Celú situáciu prežíva aj mladý muž, ktorý je po autohavárii pripútaný na invalidný vozík. Rád trávil celé dni za domom, teraz ho odtiaľ vyháňa smrad. Takisto aj deti, ktoré sa tu hrávali. "Každpádne nie takto blízko pri bytovkách," myslí si o vzdialenosti medzi pasúcimi sa kravami a bytovkou otec dvojčiat.

Okolo pasienku elektrina

Navyše, celý pozemok s kravami je ohradený elektrickým oplotkom. Ak by bol oplotok pod prúdom a malé dieťa by sa ho dotklo, mohlo by sa veľmi zľaknúť a prežiť šok. "Aj keď sa elektrickými oplotkami náš úrad nezaoberá, záleží, pod akým napätím je oplotok, ale malé dieťa by mohlo veľmi veľmi sa preľaknúť," skonštatoval oravský regionálny hygienik Jozef Kereškéni.

Družstvo sa bráni, kravy boli skôr ako domy

Predseda družstva sa bráni, že pasienky tam boli skôr ako celé sídlisko. Dokonca tvrdí, že na zápach z kráv, ktoré sa tam pasú asi mesiac, sa mu nikto doposiaľ nesťažoval. "S kým sa mám dohodnúť, pozemky máme prenajaté, platíme dane mestu, s kým sa mám ešte dohodnúť, aby som tam mohol pásť?" pýtal sa v reakcii predseda PD Krásna Hôrka Peter Ondreják.

Pravidlá neexistujú

Legislatíva sa nezaoberá tým, ako má byť pasienok ďaleko od bytoviek. "Nie sú konkrétne vzdialenosti medzi obydlím a pastvou," vysvetlil Juraj Dušek z regionálnej a veterinárnej potravinovej správy Dolný Kubín.

Primátor Tvrdošína Ivan Šaško chce situáciu vyriešiť. "Myslím, že to nebude až taký veľký problém, dohodneme sa s predsedom družstva a tie kravy sa tam pásť už nebudú," avizoval.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy