Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tony neznámej hmoty za dedinou, ľudia sa boja
Zdielať na

Tony neznámej hmoty za dedinou, ľudia sa boja

Na pole nad obcou Nižný Hrabovec už tri týždne vozia nákladiaky zvláštnu hmotu z neďalekej drevospracujúcej fabriky. Údajne by mala slúžiť na poľnohospodárske účely. Ľudia však majú strach zo znečistenia podzemných vôd, pôdy aj ovzdušia. Látka má totiž zvláštnu farbu i zápach.

"Je to devastácia prírody," tvrdia miestni. "Strašne to tam vyzerá," ďalší ich dopĺňajú. Obyvatelia obce sú znepokojení a cítia sa ohrození. Nákladiaky vozia zapáchajúcu látku už tri týždne a kopy sa stále zväčšujú. Spolu s nimi sa zvyšuje aj počet sťažností na obecnom úrade.

V noci počuť buchot tatroviek

"Predovšetkým je to presah do spodných vôd, vadí im aj narušenie tejto prírody. Vadí im aj buchot tatroviek, ktoré aj v noci vyvážajú" hovorí starostka Nižného Hrabovca Marcela Pčolinská.

"Prekáža mi hluk a napríklad aj to, čo tam vozia, to nevieme," vraví obyvateľ dediny.

Až 200 tatroviek

Starostke sa už podarilo zistiť pôvod znepokojujúcej látky. Je z naďalekej továrne. "Tvrdia, že je neškodná," povedala starostka. "Jedným z produktov spoločnosti je aj vápno, na základe štandardného obchodného vzťahu dodávame dané vápno bývalému poľnohospodárskemu družstvu v Nižnom Hrabovci," tvrdí Michal Švábik hovorca Bukózy a. s.

"Odhadom tu môže byť 150 až 200 tatroviek," povedala Marcela Pčolinská.

Rozbor z laboratória

"Podľa našich informácii využíva toto vápno na neutralitzáciu pôdy," povedal Michal Švábik. "Má sa to voziť počas 60 dní rekonštrukcie rotačnej pece, čiže odhadom tu môže byť postupne tých 720 tatroviek," hovorí starostka obce.  

Starostku zatiaľ napriek telefonickej dohode nikto z podniku nekontaktoval. Chce presne vedieť čo na pole vyvážajú. "Zaujímal by ma rozbor, aby to urobilo nejaké akreditované laboratórium," tvrdí starostka.

Starostka je v prípade, že nedostane požadované odpovede pripravená prijať rázne opatrenia. "Budeme žiadať o zastavenie vývozu, prípadne umiestnime rampu pre nákladné autá," dodala.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy