Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Figeľ zostáva predsedom KDH, na sneme horelo
Zdielať na

Figeľ zostáva predsedom KDH, na sneme horelo

Ján Figeľ zostáva predsedom KDH. Rozhodli o tom delegáti na 21. sneme hnutia. Figeľ nemal vo voľbách protikandidáta. Pri tajných voľbách predsedu KDH bolo odovzdaných 331 hlasovacích lístkov. Delegáti odovzdali 324 hlasov, tri boli neplatné. 261 hlasov dostal Figeľ.

Figeľ naďalej predsedom

Ten sľúbil, že bude razantným, rozhodným, zodpovedným predsedom, ktorý bude pevný v postojoch, ale vľúdny vo vzťahoch. Ešte pred voľbou predsedu KDH delegáti odmietli návrh novely stanov, ktoré pripravila bratislavská krajská rada a predniesol ju poslanec NR SR Radoslav Procházka.

"Moje úsilie o systémovú zmenu fungovania KDH nebolo v konečnom dôsledku úspešné, ale dôležité je, že sa mi podarilo presadiť aspoň otvorenú diskusiu o nich. Nepodlieham pocitom odovzdanosti, naopak - budem pokračovať v úsilí o vnútornú obrodu hnutia, a to budovaním programovej platformy, pravdepodobne aj s ambíciou postupnej prípravy novej personálnej alternatívy voči súčasnému vedeniu," povedal Procházka

KDH môže byť hrdé

Podľa Figeľa KDH môže byť hrdé na svoje pôsobenie za 22 rokov. Pripomenul, že žiadna politická strana od novembra 1989 medzi parlamentnými stranami toto nedokázala. "Bolo to v zápasoch s populizmom, nacionalizmom, so zneužívaním moci a ústavy a s vnútornými spormi a štiepením," dodal.

Figeľ sa cíti sám a opustený

Predseda KDH Ján Figeľ sa cíti sám a opustený. Po kritike viacerých delegátov na sneme si vyžiadal slovo, v ktorom povedal, že sa v súčasnosti pri kauze zlatých padákov cíti sám a opustený, ako keď sa v médiách pretriasala kauza jeho bytu. "Je mi ľúto, že som bol sám na tlačovej besede, Fica nikdy nepustia samého na tlačovú besedu. Ja som bol sám, často som sám," vyhlásil. Vyčítal delegátom, že cez médiá si KDH rieši predsedu. "Robí toto Smer, alebo iná konsolidovaná strana?" opýtal sa. Figeľ je presvedčený, že príde čas a predseda KDH sa staví, že KDH prežije aj Smer.

V súvislosti so zlatými padákmi povedal, že bol faulovaný zozadu vlastnými. "Je Kristus vinný, že zavolal Judáša do partie? Človek sa prejaví, keď dostane šancu, moc. KDH vie povedať mea culpa, je to chyba. Účinná ľútosť je napraviť, zmierniť chybu. Kto iný také niečo urobil," vyhlásil.

Bugárove igen na spoluprácu

Na sneme vystúpili aj predsedovia opozičných strán Most-Híd a SDKÚ-DS. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár odpovedal na výzvu šéfa KDH Jána Figeľa na spolupráci "igen". "Moja odpoveď na výzvu k spolupráci je igen," vyhlásil ako hosť na sneme KDH v Ružomberku. Pripomenul, že spolu dlho derú politické lavice, ale po rokovaniach si dokážu podať ruku a ísť ďalej. "Opozícia potrebuje byť silnou," povedal s tým, že prvé rokovania po voľbách také neboli. "Boli hašterením," uviedol. Pripomenul, že aj republikový výbor jeho strany sa vyslovil za intenzívnejšiu spoluprácu v opozícii.

Kritika Lipšica a Žitňanskej

Bugár zároveň kritizoval dvojicu kresťanských demokratov, ktorí krátko po voľbách KDH opustili. Z KDH na konci mája vystúpili Daniel Lipšic a Jana Žitňanská. Podľa Bugára sa to nerobí, že poslanec po voľbách odíde zo strany, cez ktorú sa dostal do parlamentu.

Frešo: Socialistov porazíme len spoločne

Praktickou odpoveďou na výzvu k spolupráci je podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša zber podpisov pod petíciu za zachovanie druhého dôchodkového piliera v súčasnej podobe. Ocenil, že petícia sa podpisovala aj pred začatím snemu. Frešo si myslí, že koalícia v bratislavskej župe bude vzorom pre budúcu vládu. "Ak máme byť úspešní, socialistov porazíme len spoločne, keď nad ambíciami zvíťazí skromnosť a pokora. Skromná a vytrvalejšia práca," vyhlásil. Zaviazal sa na každej úrovni dozrieť na úroveň spolupráce, aby jej nikto nemohol zabrániť.

Na sneme horelo

V budove, v ktorej sa koná snem KDH v Ružomberku, horelo. Plamene zachvátili strop v miestnosti určenej pre novinárov a preto nenarušili rokovanie snemu. Oheň sa zo stropu rozšíril na stoličky, ktoré sa chytili od roztápajúceho sa stropu. Oheň zahasili penovými hasiacimi prístrojmi. Požiar zrejme vznikol skratom elektroinštalácie alebo neónovej žiarovky. Pri požiari sa nikomu nič nestalo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy