Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Padáky? Arogancia moci, Figeľa nechcú ani vlastní
Zdielať na

Padáky? Arogancia moci, Figeľa nechcú ani vlastní

Znovuzvolenie Jána Figeľa za predsedu KDH vraj vôbec nemusí byť také isté. Aj keď vo štvrtok po mimoriadnom predsedníctve väčšina členov vyjadrila podporu jeho opätovnej kandidatúre.

Plán B? Neexistuje

V strane sa vraj začínajú ozývať hlasy, či by mal aj po kauze zlatých padákov zostať na čele KDH. Aby to zvážil ho vraj vyzvali niektorí zástupcovia hnutia zo štruktúr strany. Meno možného nástupcu ale nikto nekonkretizoval. Sám Ján Figeľ nevidí dôvod na to, aby svoje rozhodnutie kandidovať zmenil.

Všetky diskusie o zvažovaní kandidatúry na predsedu sú podľa analytika Jána Baránka irelevantné, pokiaľ nie je alternatíva, teda KDH nevie pomenovať nástupcu. „Chýba mi teda krok B,“ povedal Baránek s tým, že určite sú v hnutí schopní ľudia, ktorí by KDH mohli viesť. Nie všetci delegáti na budúcotýždňovom sneme budú podľa neho presvedčení, že by mal Figeľ odstúpiť. „KDH je dosť konzervatívna strana aj v tomto. Výmena predsedov v tejto strane bola vždy dobrovoľná. KDH dosť lipne na takomto postupe,“ dodal.

Arogancia moci

Kauza zlatých padákov však podľa Baránka KDH poškodí, hoci také padáky nie sú ojedinelé. Na druhej strane poukázal, že sa nikdy nedávali v čase takej ekonomickej krízy. „Voliči to vnímajú ako aroganciu moci. Ďalšia vec je že teraz ich dostali po 14 mesiacoch vo funkciách, v minulosti to bolo po dlhšom období,“ povedal Baránek. Pokiaľ sa podľa neho časom ukáže, že tieto negatíva sú spojené s Figeľom, tak KDH bude stáť pred voľbou, či vymeniť predsedu, ale to sa podľa neho môže ukázať až časom.

Vo štvrtok o zlatých padákoch rokovalo predsedníctvo KDH. Členovia KDH Pavel Kravec a Pavol Tarcala, ktorí dostali neprimerane vysoké odmeny a odstupné po odchode z manažérskych funkcií štátnych firiem, vrátia tieto sumy v plnom rozsahu po odpočítaní daní a odvodov. Bývalý riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavel Kravec dostal po odchode z funkcie takmer 170 tisíc eur.

Člen predstavenstva (ZSSK) Pavol Tarcala si po odchode prilepšil o 107 tisíc eur. Vysoké odmeny dostali aj ďalší nominanti KDH, ktorí však neboli členmi strany a do svojich pozícií sa dostali cez výberové konania. Odvolaná šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá mala dostať takmer 178 tisíc eur na odmenách. Exšéf Carga Pavol Ďuriník má dostať 96 tisíc eur. Podpredseda predstavenstva ZSSK Jaroslav Paulický zinkasoval 135 tisíc eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy