Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Staré električky majú v Bratislave nahradiť moderné. Kedy?
Zdielať na

Staré električky majú v Bratislave nahradiť moderné. Kedy?

Asi to dlho nepotrvá a aj v hlavnom meste budú jazdiť supermoderné nízkopodlažné električky. Zmestí sa do nich približne 200 ľudí. Podľa bratislavskej samosprávy by sa prví cestujúci mohli na nich odviezť už v roku 2015.

Staré električky by mohli byť v Bratislave onedlho minulosťou. Vek u niektorých z nich totiž presahuje 30 rokov a cestovanie v nich je najmä v letných mesiacoch doslova hororom.

Električky dosluhujú

Samospráva dokonca tvrdí, že môže byť aj nebezpečné. "Električky, ktoré dnes jazdia po Bratislave, takpovediac dosluhujú," povedal hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Navyše tieto stroje pokiaľ ide o spotrebu ani zďaleka nevyhovujú energetickým štandardom. Len cena za ich generálku sa pohybuje okolo 400 tisíc eur. Montáž klímy? Podľa DPB je to technicky nemožné.

Hľadá sa nová električka

Aj preto mesto uvažuje o kúpe nových úspornejších strojov. Alternatívou pre Bratislavu by vraj mohla byť plne klimatizovaná obojsmerná električka rakúskej výroby, ktorú teraz testujú. Ako poukázal odborník na električky Peter Plunár, tá vracia až 30 percent prúdu naspäť do siete.

Kto to zaplatí?

Mesto by podobných nízkopodlažných stojov chcelo kúpiť približne 20. Len jeden však stojí okolo 2,7 milióna  eur. Použiť chce na to peniaze z eurofondov. "Mesto pripraví medzinárodnú verejnú súťaž," avizoval Andrassy.

Problém aj poškodené trate

Proti týmto technickým novinkám však hovoria skúsenosti vodičov. Problémom je podľa nich vandalizmus a technický stav často poškodených tratí. "Nákup električky je len súčasťou balíka, do ktorého samozrejme patrí aj renovácia tratí," poukázala hovorkyňa DPB Bratislava Agáta Staneková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy