Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rýchloelektričky v Bratislave? Najskôr tak o 3 roky...
Zdielať na

Rýchloelektričky v Bratislave? Najskôr tak o 3 roky...

Rýchlejšia, modernejšia a najmä pohodlnejšia. Taká by mala byť budúcnosť električkovej dopravy v hlavnom meste. Má sa totiž stať základom nosného dopravného systému. My sme si vyskúšali testovaciu jazdu novej super električky, ktorých by malo byť v Bratislave časom okolo 20.

Peniaze z eurofondov

Moderné električky by sa však mali onedlho objaviť aj v Bratislave. Mesto by podobných mašiniek chcelo mať v prevádzke asi 20. "Stroje tohto typu jazdia v Ausburgu, Alikante, Berlíne či vo Viedni," uviedol zástupca výrobcu Jozes Schreder.

"Prostriedky samozrejme nemáme, mesto je zadĺžené na maximum, takže musíme čerpať z eurofondov. Je to jediná šanca," uviedol mestský poslanec Jozef Uhler (SDKÚ-DS), ktorý je predsedom dopravnej komisie.

Nové električky do roku 2015

Podľa Milana Ftáčnika ide o peniaze, za ktoré by chcela samospráva zrekonštruovať aj Starý most a rozbehnúť projekt rýchloelektričiek ako náhrady za metro. "Boli by nízkopodlažné a ktoré vieme nakúpiť a sprevádzkovať ešte v tomto programovacom období, to znamená do roku 2015," dodal Ftáčnik.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články