Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vzniká tajná megaslužba! Bude mať aj neutajeného ministra
Zdielať na

Vzniká tajná megaslužba! Bude mať aj neutajeného ministra

Na Slovensku pravdepodobne onedlho vznikne úplne nová tajná megaslužba. Vzniknúť by mala zlúčením všetkých spravodajských služieb a nie je vylúčené ani to, že by mohla mať vlastného ministra. Jej vznik by mal zaručiť nový zákon o spravodajských službách.

Pod jednotné Vojenské spravodajstvo sa má dostať Vojenské obranné spravodajstvo a Vojenská spravodajská služba teda rozviedka. "Potvrdzujeme tým to, čo sme dali do programového vyhlásenia vlády," povedal Martin Glváč minister obrany.

Nahradili len názvy

Dňom D má byť podľa novely zákona, ktorá je v pripomienkovom konaní 1 január 2013. "V zákone neurobili nič, pretože nahradili len názvy," tvrdí exminister Galko, ktorý sám musel opustiť ministerské kreslo potom, čo sa v jeho rezorte prevalil škandál s únikom odposluchov.

Tvrdí, že je čas na úplne nový zákon o spravodajských službách. To by korenšpondovalo s vyjadrením premiéra Fica, ktorý nevylúčil ďalšie zlučovanie, ktoré by vytvorilo úplne novú tajnú megaslužbu.

"Ten model má opodstatnenie. V USA napríklad útoky z 11. septembra. Jedna služba disponovala informáciami, o ktorých nevedela druhá," hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Dôležitá je kontrola

"Spájanie je tak trochu problém aj nášho členstva v niektorých organizáciách, kde niekde neradi vidia civilov," hovorí minister vnútra Robert Kaliňák. "My sa nebránime, ale samozrejme, tam je už veľmi dôležitá kontrola," tvrdí Galko.

"Môže sa vytvoriť pozícia ministra bez portfeje. Ten bude zodpovedný za činnosť spravodajských služieb," dodal Žitný.

Isté je, že rezort obrany už dnes hovorí o príprave nového komplexného spravodajského zákona, ktorý ma sprísniť aj kontrolu noveho subjektu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články