Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
7 miliónov v škatuli od vína? Nezmysel, pozrite sa
Zdielať na

7 miliónov v škatuli od vína? Nezmysel, pozrite sa

Česká polícia intenzívne vyšetruje úplatkársky škandál poslanca sociálnej demokracie a šéfa stredočeského kraja Davida Ratha. V jeho dome našli desiatky miliónov korún, ktoré vraj pochádzajú z úplatkov. Obvinený tvrdí, že je to všetko dobre pripravená politická poprava.

Dohromady je to vraj 37 miliónov

Obvinený český poslanec David Rath už strávil zo stredy na štvrtok celú noc za mrežami väznice, do ktorej ho eskortou previezli detektívi protikorupčného komanda českej polície. Ešte aj v noci vyšetrovatelia počítali milióny českých korún, ktoré zaistili pri domových prehliadkach Rathovho domu a domu jeho komplicov.

Dozorujúca prokurátorka a českí kriminalisti hovoria už teraz o ôsmich obvinených osobách. Medzi mini sú tri ženy. Vyšetrovatelia majú v rukách údajne až 37 miliónov korún, Rathovu zbraň a teleskopický obušok. Hovorca protikorupčnej polície ČR Jaroslav Ibehej: "K osobám a k detailom tejto realizácie sa zatiaľ naozaj nemôžem vyjadriť."

Samotný poslanec David Rath odmieta obvinenia z brania úplatkov. Svojich funkcií sa v priebehu stredy už vzdal, mandát poslanca ale neodovzdal. Jeho verzia o tom, že netušlil, že v škatuli od vína, ktorú si niesol domov, bolo namiesto vínových fliaš sedem miliónov českých korún, vyznieva skôr ako vtip, než dôkaz o tom, že mu miliónovú škatuľu od vína niekto predsa len úmyselne podstrčil. "U pána doktora Ratha bolo priamo v jeho rukách nájdených sedem miliónov českých korún. A to v čase, keď opúšťal určitý priestor, kde k páchaniu trestnej činnosti prišlo," informovala dozorujúca prokurátorka Lenka Bradáčová.

Keď nie podľa váhy, tak podľa zvuku naisto...

Vedel alebo nevedel Rath o tom, že si namiesto vína nesie domov v škatuli milióny? Dávajte dobrý pozor. Jedna z komerčných bánk nám 7 miliónov českých korún ochotne zapožičala, aby ste si Rathovú obhajobu pred príslušníkmi polície mohli dokonale predstaviť. 14 zväzkov českých päťtisícok váži približne jeden a pol kilogramu. Takmer toľko, čo váži fľaša vína. Rath si ale údajne niesol celé balenie a to by malo váhu už viac ako 8 kilogramov.

Ak by aj Rath nevšimol markantný rozdiel v hmotnosti, zvuk vychádzajúci z krabice, v ktorej sa prevaľujú zväzky bankoviek, by zaregistrovať jednoducho musel...

David Rath má zatiaľ isté obvinenie z brania úplatku. Vyšetrovatelia ale ešte potrebujú istý čas na to, aby sa jemu aj ostatným obvineným osobám podarilo preukázať ďalšie skutky. Poškodzovanie finančných záujmov Európskej únie alebo kšefty pri machináciách s verejným obstarávaním.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Bankovky_váha_krabica_víno

TV JOJ

Súvisiace články