Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Aj Ficova hovorkyňa dostala byt za babku
Zdielať na

Aj Ficova hovorkyňa dostala byt za babku

Podobne ako Ján Figeľ dostala byt od mesta aj Beatrice Hudáková, ktorá je hovorkyňou premiéra Roberta Fica. Uviedol to denník Sme. Bytová komisia jej pridelila 3-izbový byt s rozlohou 60 štvorcových metrov.

Oficiálne sa podľa Sme stal nájomcom Hudákovej budúci manžel Erik Hudák. Krátko po pridelení bytu do prenájmu na čas určitý zmenili zmluvu na čas neurčitý.

Podmienka? Zaplatiť dlh

Denník pripomína, že byty pridelené na čas určitý nebolo možné odkúpiť, na čas neurčitý áno. Kúpno-predajnú zmluvu podpísali v novembri 2010, keď sa Andrejovi Ďurkovskému končilo funkčné obdobie a Hudáková sa vydala. Podmienkou odpredaja bytu bolo uhradiť dlh 20-tisíc eur a jeho rekonštrukcia vo výške minimálne trojnásobku ročného nájmu.

Takisto desaťročné záložné právo v prospech mesta. V tomto období nesmie byť byt predaný. Mesačný nájom bol 73 eur, rekonštruovaná suma musela byť minimálne 2 600 eur.

Sme tvrdí, že reálna trhová hodnota bytov v Petržalke v pôvodnom stave sa v tom čase pohybovala okolo 90-tisíc eur. Hudáková ho dostala o približne 70-tisíc eur lacnejšie. Hovorkyňa premiéra v pridelení bytu nevidí problém.

Byt po narkomanoch

„V byte podľa nájomníkov býval drogový díler, bol klasifikovaný ako neobývateľný, poprestrihávané boli aj elektrické drôty.“ Tvrdí, že okrem zaplatenia dlžnej sumy do bytu investovala 25-tisíc eur. Sme uviedlo, že to je dovedna stále menej ako polovica trhovej ceny bytu, takéto porovnanie však považuje Hudáková za nekorektné. „Pri korektnom ocenení by musela realitná kancelária hodnotiť konkrétny byt vrátane jeho stavu“.

Tvrdí, že byty neboli pre sociálne slabšie rodiny a podľa nej by na jeho kúpu nemali peniaze a ani nemali záujem. Zákon umožňuje prideliť byt aj osobám, „ktoré vykonávajú spoločensky významné povolanie, ktorého výkon je viazaný na hlavné mesto a na jeho území nemajú zabezpečené bývanie“. Hudákovci sú z Prešova. Andrej Ďurkovský, ktorému vtedy robila hovorkyňu, sa k prideleniu bytu odmietol vyjadriť

Dnes už by takto byt v Bratislave hovorkyňa nezískala. Primátor Milan Ftáčnik zmenil pravidlá tak, že byty je možné prenajímať iba na čas určitý a nie je možné ich následne za zostatkovú sumu odkúpiť.

Prípad Figeľ

Podľa riaditeľa tlačového odboru Úradu vlády Erika Tomáša v tomto prípade ide o informáciu z minulosti a sú presvedčení, že ju Beatrice Hudáková dostatočne vysvetlí.

Predseda KDH Ján Figeľ venoval svoj byt občianskemu združeniu Bol raz jeden človek. O ten požiadal v roku 1996, dostal ho v roku 2000 od mesta do prenájmu v lukratívnej časti Staré Mesto. Štvorizbový byt o čosi neskôr odkúpil za 54-tisíc slovenských korún.

Byt dostal za starostovania bývalého straníckeho kolegu Andreja Ďurkovského, ale tvrdí, že mu k získaniu nehnuteľnosti nepomohli žiadne kontakty ani známosti. Na vec upozornil denník SME 5. októbra 2010. O deň neskôr, po vlne kritiky, sa Figeľ vyjadril, že sa bytu vzdá. VIAC V REPORTÁŽI.

taňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy