Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
AUTENTICKÉ ZÁBERY: Oheň pustoší Slovensko, jeden mŕtvy
Zdielať na

AUTENTICKÉ ZÁBERY: Oheň pustoší Slovensko, jeden mŕtvy

Horúce počasie si na našom území vyberá už aj svoju daň. Samozrejme, pokiaľ tomu nenapomohli ľahkovážni ľudia... Na Slovensku sa totiž počas víkendu rozhoreli rozsiahle požiare. Hasiči museli zasahovať pri obci Babín, pri Veľkej Lesnej, neďaleko Malaciek či dokonca nad Kvetnicou. Požiare majú prvú obeť z radov hasičov...

Cez projekt tvojenoviny.sk ste aktuálne informovali o požiari nad Nižnou Bocou, okres Liptovský Mikuláš. Podľa diváčky Anny Lichardusovej horí už druhý deň.

Žiaden obed, hasenie

Asi 150 ľudí zo 4 dedín sa muselo v nedeľu popoludní odtrhnúť od svojho obeda a hasiť požiar na vysokej hore. Magura pri Babíne sa totiž ponorila do dymu. Hasenie ohňa na 5 hektároch navyše komplikoval silný vietor.

Niekoľko hektárov lesa horelo aj na Zamagurí a nebyť šikovných dedinčanov, ktovie ako by to všetko dopadlo. "Z dediny to bolo vidieť, taký dym." "Bol to veľký požiar, bolo tam dymu, to sa nedalo ani dýchať," hovoria obyvatelia Veľkej Lesnej. Keďže dedinčanom bolo jasné, že sa hasiči na miesto len tak ľahko nedostanú, povyberali všetky stroje, ktoré by mohli pomôcť. Podľa miestnych bude za ohňom stáť zrejme podpaľač...

Plamene sa šírili vďaka vetru

Nuž a rozsiahly požiar vzbĺkol aj na kvetnickom kopci, kde museli napokon zasahovať nielen profesionálni hasiči z Popradu, ale aj Kežmarku, Levoče, Prešova a dobrovoľníci. Silný vietor nielenže komplikoval hasebné práce, stačilo, keď trochu zafúkalo a oheň preskočil zo stromov na jednej strane kopca na druhý. Navyše sa šíril aj v koreňovej časti pod zemou.

Situácia tu bola natoľko vážna, že pomôcť musel aj vrtuľník letky Ministerstva vnútra. Požiar na viac ako 5 hektárov lesa tak museli hasiť aj zo vzduchu. Podľa hasičov aj za týmito plameňmi stojí nezodpovednosť ľudí, ktorí vraj aj napriek varovaniam zakladajú oheň.

Pri hasení v Poprade prišli hasiči o svojho kolegu. 49-ročný Stanko skolaboval za volantom cisterny. Zomrel priamo pred očami kolegov. Oživiť sa ho nepodarilo ani privolaným záchranárom. Ešte ráno pomáhal zásobovať hasiacich dobrovoľníkov aj profesionálov vodou z cisterny. Či bol príčinou infarkt alebo môže za smrť horúčava, bude jasné až po pitve.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy