Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Pieninách odštartovali letnú turistickú sezónu
Zdielať na

V Pieninách odštartovali letnú turistickú sezónu

Letnú sezónu v červenom Kláštore otvoril príbeh, ktorý sa tu udial pred 230 rokmi. Panovník Jozef II. vtedy zatvoril všetky kláštory, ktoré "neprinášajú viditeľný úžitok". Letnú sezónu otvorili aj pltníci na Dunajci.

Letná turistická sezóna v Pieninách začala v sobotu posolstvom o zatvorení kláštora kamaldulov. Našťastie išlo len o dramatizovanú scénku v podaní popradských divadelníkov, ktorí takýmto spôsobom priblížili udalosti z 24. apríla 1782. Vtedy doručili do kláštora nariadenie panovníka Jozefa II., ktorý dal zatvoriť rehole, ktoré "neprinášajú viditeľný úžitok".

Bojovali o osud kláštora

V dramatizovanej scénke sa snažil opát Alexander vysvetliť cisárskemu poslovi, že v kláštore vznikol prvý slovenský preklad Biblie alebo je tu dielo frátra Cypriána, ktorý zanechal po sebe známy herbár. Na osude kláštora sa však vtedy nič nezmenilo a kamaldulskí mnísi ho museli opustiť. "Myslím si, že to ľudia prijali pozitívne a chceli by sme v tom pokračovať, pretože v histórii kláštora je veľa udalostí, ktoré doteraz neboli objavené," povedal riaditeľ neziskovej organizácie Cyprián Milan Gacík, ktorá prevádzkuje Múzeum Červený Kláštor.

Objavovaním histórie Červeného Kláštora a Kláštora kartuziánov je aj vydanie fotofaksimile herbára frátra Cypriána, ktorý v sobotu predstavili širokej verejnosti. K záujemcom o históriu by sa mal dostať najneskôr koncom mája.

Kláštorný kostol zrekonštruovali

V kláštornom kostole sv. Antona Pustovníka môžu návštevníci vidieť ďalšiu zreštaurovanú časť interiéru. Reštaurátori z Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči dokončili obnovu architektúry hlavného oltára. Do budúcej letnej sezóny chcú reštaurátori dokončiť aj obnovu všetkých sôch z oltára, takže po dlhých rokoch bude interiér kostola kompletne obnovený.

Okrem "smutného" výročia zatvorenia kláštora, pripadá na tento rok aj iné výročie. V roku 1472 dostali vtedy kartuziánski mnísi z Červeného Kláštora desať tokajských viníc. "Robili sme všetko preto, aby sme dnes mohli naše kláštorné víno prezentovať verejnosti. Počas tohtoročnej letnej sezóny bude toto víno k dispozícii aj návštevníkom," uviedol Gacík.

Včelárstvo opäť ožilo

Obnovením ďalšej tradície bude oživenie včelárstva v kláštore. Aj tohto roku budú návštevníkov sprevádzať mladí muži, ktorí sa pripravujú na vstup do rehole dominikánov. "Budeme pokračovať v našich bylinkových záhradách a je na dobrej ceste získanie receptára kláštorného likéra. Zároveň chceme otvoriť ložisko hliny v Červenom Kláštore, aby sme si vedeli sami vyrábať veci," priblížil plány pre najbližšie obdobie. Ďalším plánom je obnovenie činnosti Cypriánovej lekárne, ktoré bude založené na príprave čajov podľa tradičných receptúr.

Posvätili aj plte

V sobotu otvorili sezónu nielen v Múzeu v Červenom Kláštore, ale posvätením pltí a odomknutím vôd Dunajca a turistických chodníkov začala letná turistická sezóna v celých Pieninách. Podľa Jána Hubceja z Pltníctva Dunajec Červený Kláštor, tohtoročná sezóna začína tak trochu rozpačito.

"Ešte pred mesiacom, keď som sa chcel lyžovať, bolo plus 20. Teraz keď sme opravovali a natierali plte, je zima, takže ani farba nechce schnúť," skonštatoval Hubcej. Napriek nepriaznivým predpovediam počasia  sa počasie v Červenom Kláštore vydarilo. Úspešný bol aj prvý slávnostný splav Dunajca z prístaviska pltí Pod lipami až do Lesnice, kde účastníkov dnešného otvorenia letnej turistickej sezóny privítal Ján Gondek z Chaty Pieniny.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy