Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
SMER chce znížiť počet poslancov v parlamente
Zdielať na

SMER chce znížiť počet poslancov v parlamente

Víťaz predčasných parlamentných volieb, strana SMER-SD chce znížiť počet poslancov Národnej rady. O presných počtoch sa v strane zatiaľ nehovorí, viacerí poslanci však povedali, že sa uvažuje o stodvadsiatich zákonodarcoch.

Na zníženie počtu poslancov však nebude Smeru stačiť jeho väčšina v NR SR, potrebovať bude aj podporu opozície. O znížení počtu poslancov hovoril pred voľbami predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič. "Za rok a pol sme boli jediní, kto navrhoval zníženie počtu poslancov. Vtedy Smer hlasoval proti. Možno sa ozvalo svedomie. Podporíme takýto návrh,“ povedal Matovič.

Zároveň pripomenul, že oni navrhovali, aby v NR SR sedelo 79 poslancov, čo by zodpovedalo počtu okresov. "Blížiť sa k tomuto číslu by bolo veľmi dobré, ale pri kvalite poslancov, ktorí sa v parlamente nachádzajú, aj keby sme znížili počet na 50, nič by sa nestalo,“ dodal.

KDH a Most-Híd počkajú na návrh

Kresťanskí demokrati podľa podpredsedu strany Pavla Abrhana počkajú na návrh Smeru a potom sú pripravení diskutovať. "Smer zrejme sleduje redukciu nákladov,“ povedal s tým, že dôležité bude aj to, či pôjde len o zníženie počtu poslancov, alebo aj úpravu volebných obvodov.

Aj strana Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Lászlóa Solymosa počká na konkrétny návrh. "Je otázne, či chce Smer prerobiť celý zákon o voľbách. To je na širšiu diskusiu. Treba k tomu širší konsenzus,“ povedal Solymos.

Jednofarebná vláda

Krátko po voľbách sa rozhodlo o tom, že víťaz volieb Smer -SD bude vládnuť sám. Slovensko po prvý raz v novodobých dejinách bude mať jednofarebnú vládu. Líder Smeru-SD Robert Fico, 15. marca, na rokovaní za okrúhlym stolom naposledy otvoril možnosť vytvorenia koalície, zvyšné parlamentné strany to však odmietli. Sociálni demokrati preto budú najbližšie 4 roky vládnuť sami.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy