Jasno
12°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Policajné rošády. Kto obsadí miesto prezidenta?
Zdielať na

Policajné rošády. Kto obsadí miesto prezidenta?

To, že bude Róbert Kaliňák ministrom vnútra bolo nad slnko jasnejšie hneď po parlamentných voľbách. Okamžite sa však začalo špekulovať o tom, kto obsadí post druhého najvplyvnejšieho muža v rezorte vnútra - policajného prezidenta. V jeho kresle zatiaľ sedí Jaroslav Spišiak. No pravdepodobne už nie dlho.

Kreslo policajného prezidenta bude zohrievať Jaroslav Spišiak už len niekoľko dní. Potom ho bude musieť zrejme opustiť. O tom, kto ho vo funkcii nahradí, sa však ešte nerozhodlo. Tých adeptov by bolo hneď niekoľko.

U Gašpara návrat nereálny

Horúcim favoritom je vraj momentálne médiami dosť planírovaný generál Gašpar, bývalý šéf protikorupčnej jednotky. "Žiadnu ponuku som na niečo také nedostal. Ja sa k tomu návratu vôbec nebudem vyjadrovať, je možno aj nereálny," reagoval generál.

Vysoko v rebríčku možných budúcich policajných prezidentov je údajne aj súčasný viceprezident Ľubomír Ábel.

Najhorúcejší adept je Slobodník

19. júla 2010 na policajnom prezídiu vítal Ján Packa svojho terajšieho nástupcu Spišiaka. Teraz sa tak logicky zraky upierajú v prvom rade na tohto policajného generála. "Ja neviem o tom, že by tam padlo moje meno," povedal Packa.

Nominačnú štvoricu možných adeptov na čelo policajného zboru uzatvára Marián Slobodník. Na prvý pohľad nenápadný bývalý banskobystrický krajský policajný riaditeľ je však podľa našich informácií jedným z najhorúcejších favoritov.

Na ťahu je Róbert Kaliňák

"Stretol som sa samozrejme s takouto informáciou, ale zatiaľ som nedostal žiadnu oficiálnu ponuku. Ak ju dostanem, budem o nej uvažovať," povedal krajský policajný riaditeľ.

V hre sú však aj ďalšie mená. Hovorí sa o exviceprezidentovi Jankovičovi, či bývalom šéfovi ÚBOKu Ševčíkovi. Na ťahu je ale teraz nastávajúci minister a jeho odpoveď. "Myslím, že odborníci, ktorí sa nachádzajú v civile, alebo na miestach, ktoré nie sú dôstojné ich výsledkom, určite budú ašpirovať na rôzne významné funkcie v rámci policajného zboru," vysvetlil nastávajúci minister vnútra Róbert Kaliňák.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy