Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Potvrdené! Smer bude vládnuť sám
Zdielať na

Potvrdené! Smer bude vládnuť sám

Slovensko po prvý raz v novodobých dejinách bude mať jednofarebnú vládu. Líder Smeru-SD Robert Fico dnes na rokovaní za okrúhlym stolom naposledy otvoril možnosť vytvorenia koalície, zvyšné parlamentné strany to však odmietli, sociálni demokrati preto budú najbližšie 4 roky vládnuť sami. Prezident Ivan Gašparovič vo štvrtok poveril Fica zostavením vlády.

Zrušenie trestnoprávnej imunity

Lídri parlamentných strán sa dohodli na zrušení trestnoprávnej imunity, oznámil to predseda strany Smer-SD Robert Fico po rokovaní za okrúhlym stolom. Na zrušení panuje podľa Fica absolútna zhoda a ústavný zákon preto podľa neho získa podporu všetkých 150 poslancov.

Zhoda panuje aj na zmäkčení zákona o štátnom občianstve, aby pri získaní cudzieho pasu neprichádzali o slovenskú štátnu príslušnosť ľudia s reálnymi väzbami na cudziu krajinu. Fico je tiež pripravený podporiť prijatie ústavnej normy, ktorou parlament odsúdi amnestie Vladimíra Mečiara, ale nezruší ich.

Stanovisko ústavného súdu

Na margo vymenovania generálneho prokurátora Fico vyhlásil, že je rozhodnutý počkať na stanovisko Ústavného súdu SR, ktorý povie, či je prezident povinný parlamentom zvoleného kandidáta vymenovať alebo nie. Keďže zástupcovia Mosta-Híd na rokovaní otvorili problematiku menšín, Fico vyhlásil, že Smer-SD nemá záujem meniť terajšie status quo.

Zaujímavé, korektné a konštruktívne rokovanie

Rokovanie označil Fico za veľmi zaujímavé, korektné a konštruktívne. Sociálni demokrati podľa Fica prenechajú opozícii dve podpredsednícke miesta v parlamente. Smeru-SD pripadne predsednícka stolička, navrhne na ňu Pavla Pašku, a jedno podpredsednícke miesto. Hoci Smer-SD bude mať v parlamente výraznejšiu väčšinu ako doterajšia pravicová vláda, pomer výborov, ktoré povedie koalícia a opozícia bude rovnaký ako v rokoch 2010-2012.

Ešte pred stretnutím lídrov za okrúhlym stolom nebolo všetko také idylické, ako sa zdá po rokovaní. O podpredsednícke posty v parlamente majú záujem totiž tri strany - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, KDH ale aj Most-Híd. Smer dá pravici, len dve stoličky podpredsedov.

Matovič: Zákulisné dohody spravené

Bugár si nemyslí, že by tretí najvyšší volebný zisk Obyčajným ľuďom garantoval podpredsednícku pozíciu. "Keby len trošku rozmýšľal, použil svoj mozgový potenciál na to, aby neurážal poslancov minimálne posledný rok a pol, tak dnes by bolo reálne, aby tento post získali jeho ľudia. Ale je to nereálne,“ povedal Bugár pri príchode na rokovanie. Matovič si veľké nádeje na získanie tejto funkcie pre niekoho z poslancov hnutia nerobí. "Myslím si, že pán Bugár s Robertom Ficom majú dávno zákulisné dohody spravené.“

Druhú podpredsednícku stoličku zrejme dostane KDH. Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ pri príchode poznamenal, že stranícke orgány rozhodli o tom, že na túto pozíciu nominujú jeho. Figeľ tiež prezradil, že hnutie má záujem o vedenie branno-bezpečnostného či hospodárskeho výboru. Súčasný predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský a Figeľov stranícky kolega podľa vlastných slov za funkciou nesmúti. "Ja podporujem pána Figeľa,“ poznamenal.

SaS podporí Obyčajných ľudí

SaS podporí kandidáta Matoviča. "Je to druhá najväčšia opozičná strana. Myslíme, že nie je o čom diskutovať. Nepáči sa nám, aby ľudia, ktorí sú 20 rokov v parlamente, aby obsadili celé vedenie parlamentu. To nie je správne,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Podľa neho strana Igora Matoviča by mala obsadiť jedno kreslo podpredsedu parlamentu.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy