Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Dzurinda končí ako predseda SDKÚ, fandí Žitňanskej
Zdielať na

Dzurinda končí ako predseda SDKÚ, fandí Žitňanskej

Stalo sa to, čo všetci už dlhšie očakávali. Predseda modrých Mikuláš Dzurinda sa na kongrese nebude uchádzať o post predsedu strany. Oznámil to v pondelok po zasadnutí prezídia. Na brífingu vyjadril podporu Lucii Žitňanskej.

Rokovanie netrvalo dlho

Dzurinda pripomenul, že už v nedeľu dal jasne najavo, že preberá plnú politickú zodpovednosť, že stredo-pravé strany nedokázali zostaviť vládu a SDKÚ nedokázala prispieť do spoločného vienka tak, ako má prispievať.

Podľa neho podobne sa rozhodol aj podpredseda strany Milan Hort, ktorý sa nebude uchádzať o žiadnu vrcholovú funkciu v strane. Svoju funkciu v strane dal k dispozícii aj šéf volebného štábu Kamil Homoľa.

Podporuje Luciu Žitňanskú

Dzurinda poprosil Žitňanskú, aby odteraz zastupovala stranu aj navonok. Dzurinda chce zostať poslancom NR SR a chce pôsobiť ako člen zahraničného výboru v oblasti medzinárodných vzťahov. K témam vnútornej politiky sa bude vyjadrovať len v krajnej núdzi.

Lucia Žitňanská potvrdila, že sa bude uchádzať o pozíciu predsedu strany. „SDKÚ-DS stojí za to. Táto strana má potenciál na reštart. Voliči nám odkázali, že chcú zmenu,“ vyhlásila.

Vzhľadom na výsledok parlamentných volieb je krok predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurinda, ktorý sa rozhodol ďalej nekandidovať na post šéfa strany, logický, tvrdí analytik Ján Baránek. "Ale myslím si, že tento krok mal prísť skôr, minimálne pred voľbami, keď už bolo jasné, že SDKÚ klesajú preferencie a prišla kauza Gorila," dodal.

Zisťujeme podrobnosti, správu budeme aktualizovať!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy