Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nevidiaci z Kramárov zrejme prídu o prácu. Pre slepeckých psov...
Zdielať na

Nevidiaci z Kramárov zrejme prídu o prácu. Pre slepeckých psov...

Do Jojky sa ozvali zúfalí nevidiaci, ktorých chce vraj nemocnica na Kramároch pripraviť o prácu. Dlhé roky sú totiž zamestnaní na nemocničnej telefónnej ústredni. Tá sa ale bude rušiť. Nová, centralizovaná ústredňa pre všetky nemocnice, má byť na Antolskej. Tam však nebudú môcť chodiť s vodiacim psom.

Na telefónnej ústredni na Kramároch pracuje sedem ľudí, z toho piati sú zrakovo postihnutí. Do tohto zamestnania chodievajú okolo 20 rokov. V pondelok však podľa ich vlastných slov zažili šok. Koncom týždňa sa vraj majú presunúť na nové pracovisko a ešte predtým musia absolvovať školenie.

"Pre vás to nie je"

"A to mi ešte tvrdila pracovníčka v Petržalke, vraj nikto nevie o tom, že na Kramároch pracujú nevidiaci. Popri tom 25 rokov tam nevidiaci pracujú. Kto jep otom personálny riaditeľ a kto je nad nami, že nevie, akých zamestnancov tam vlastne má," rozčuľuje sa pani Iveta, ktorá tu pracuje už 15 rokov.

Úlohou nevidiacich je prepájať telefonáty smerujúce do nemocnice. Pomocou brajlového riadku prečítajú číslo a telefonát prepoja ďalej na nemocničnú klapku. Na novom pracovisku však vraj na to môžu zabudnúť. Softvér pre slepcov údajne mať nebudú.

Vraj pochybila komunikácia

"Takisto povedali, že nie je možné, aby sme tam chodili s vodiacimi psami, pretože ich nemáme kde venčiť." Nemocnica ale tvrdí, že ide o nedorozumenie. Priznáva však, že niekto mohol pochybiť v komunikácii so zrakovo postihnutými zamestnancami. "Keď nás tam ale zbadali, že sme tam dvaja úplní nevidiaci, povedali nám, že to nie je vytvorené pre nás."

Celú reportáž si môžete pozrieť v Novinách o 19:30!

Nevidiaca_žena z Kramárov_zboku_okuliare

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy