Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V poľských Tatrách poistku netreba! Zmení sa to
Zdielať na

V poľských Tatrách poistku netreba! Zmení sa to

Poliaci by mali platiť za záchranu, ak sa im niečo stane v horách – taký je návrh zákona, ktorý sa chystajú poslanci predložiť v parlamente. Celé by sa to mohlo dotknúť ale aj Slovákov, najmä menej šikovných turistov. Ak sa totiž vyberiete do Tatier a zablúdite, je možné, že si za to v Poľsku zaplatíte.

Zákon sa dotkne aj Slovákov

Poliaci sa chcú inšpirovať Slovákmi a zaviesť horské poistenie pre záchranu v horách.  Ak sa tam totiž teraz niečo stane, celá záchranná akcia ide na účet horskej služby.

Po novom by za ňu mala platiť práve poisťovňa – ale len, ak sa poistíte. Ak nie, bude to podobne ako u nás a svoju záchranu si budete musieť zaplatiť.

Samotnej poľskej horskej službe na začiatku roka hrozilo, že nebudú mať dosť financií na ďalšie fungovanie. Celú situáciu by mohol vyriešiť nový zákon. Ten však paradoxne pre Tatry môže predstavovať problém.

Pozor na poistenie!

Ak v Poľsku prejde podobný zákon ako u nás a vy sa stratíte na Poľskej strane Tatier, svoju záchranu si pravdepodobne budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka. Samozrejme, ak nebudete poistený.

Problém by tak mohol nastať pri cezhraničných prechodoch v Tatrách. Napríklad, ak vyleziete na Rysy zo slovenskej strany, ale zídete na poľskú, slovenské poistenie vám už meter za hranicou neplatí.

Prispôsobili sa aj podnikatelia

Na Slovensku sa samotnému zákonu dokázali prispôsobiť aj podnikatelia. Ak sa idete napríklad lyžovať, samotné poistenie máte na väčšine miest priamo v cene lístka.

Či poľský zákon bude schválený ukážu nasledujúce mesiace. Ak sa však rozhodnete  v tomto období ísť na poľskú stranu Tatier buďte opatrný – hrozia tam totiž lavíny.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy