Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ZÁZNAM: SaS dostala milióny v igelitke, tvrdí Kočner
Zdielať na

ZÁZNAM: SaS dostala milióny v igelitke, tvrdí Kočner

Richard Sulík v kauze Sasanka podľa podnikateľa Mariána Kočnera v mnohých veciach klamal. Podnikateľ poukázal na to, že Sulík niekoľkokrát povedal, že ho žiadal o zverejnenie vzájomnej e-mailovej komunikácie a on mu ju nedal. "Pán Sulík klame,“ vyhlásil Kočner na tlačovej besede. Tá trvala takmer dve hodiny.

Sulík o súhlas zverejniť e-mailovú komunikáciu žiadal Kočnera podľa jeho tvrdenia 30. januára, keď bol podnikateľ v nemocnici. Kočner zavolal do právnickej kancelárie a poradil sa, či je dostatočné dať súhlas na zverejnenie komunikácie cez SMS - právnička mu poradila, aby to bolo v písomnej forme. Napokon podľa vlastných slov pripravený súhlas od právničky odovzdal v obálke asistentke Sulíka.

"Čo je teda prekvapivé, do dnešného dňa som tento súhlas podpísaný od Richarda Sulíka nedostal,“ dodal Kočner s tým, že súhlas by nadobudol platnosť až po podpise Sulíka.

5 miliónov igelitke

Podnikateľ Marián Kočner obvinil sulíkovcov z toho, že od Penty zobrali v igelitke Tesco 5 miliónov korún. Prijatie okolo piatich miliónov korún v igelitke od bývalého spoločníka Penty Jozefa Špirka označil Richard Sulík za klamstvo. "K tomuto nemám viac čo povedať," zdôraznil Sulík.

Zoznámenie so Sulíkom

Kočner si pamätá inú situáciu, ako sa zoznámil so Sulíkom, ktorý hovorí, že ho zoznámil s Kočnerom exminister financií Ján Počiatek. Kočner tvrdí, že čísla na ľudí, ktorí ho zaujímajú, si vie zohnať aj sám. So Sulíkom sa skontaktoval pre jeho plán o mestskej hromadnej doprave v Bratislave, ktorý sa Kočnerovi páčil.

Stretávať so Sulíkom sa údajne začali už pred voľbami, tvrdí Kočner. "Bolo to predtým, ako SaS začala pripravovať kandidátku poslancov do národnej rady,“ povedal Kočner. Ani si nespomína, prečo sa vlastne začali stretávať, ale jeho myšlienky mu boli sympatické. "Začali sme sa stretávať častejšie, možno pravidelne – najprv to bolo v aute potajomky, potom v dome na Chraščovej,“ dodal a potvrdil, že sa bavili o politike. Vraj mu radil, kto je kto a na koho si má dávať pozor, kto mu bude šliapať na otlaky. Celkovo malo byť stretnutí viac ako desať.

Kočner vie o ľuďoch v SaS veľa...

Sulík ho vraj požiadal o preverenie niektorých ľudí, ktorých chce dať na kandidátku, o ktorých veľa nevie a nie je si istý. "Vážení členovia SaS, asi by ste sa divili, čo všetko o vás viem,“ konštatoval Kočner s tým, že všetko povedal Sulíkovi. Kočnerovi bolo sympatické, že Sulík chcel mať na kandidátke len čistých ľudí. Podľa Kočnera zostal na kandidátke človek, na ktorého by mohlo niečo v budúcnosti prasknúť.

Sulík priznal, že sa Kočnera pýtal na názor na svojho straníckeho kolegu Joezfa Kollára. "Povedal mi, že napriek tomu, že nemá pána Kollára rád, lebo banka v ktorej v 90. rokoch pracoval, mu odmietla poskytnúť úver a rád by na neho niečo vytiahol, ale že na neho nemá nič." Sulík takto komentoval Kočnerovu otázku, či pán Kollár bude ochotný ísť na detektor lži a odpovedať na otázky, či má niečo spoločné s lúpežou asi 80-tich miliónov korún kedysi dávno vo svojej banke. Sulík je však presvedčený, že ak by Kočner vtedy o lúpeži niečo vedel, určite by mu to povedal.

Bavili sa aj o financovaní strán, podľa Kočnera Sulík povedal, že oni nechcú od žiadneho "tútora“ ani cent. Kočner tvrdí, že to sa neskôr ukázalo ako nepravdivé...

Po voľbách sa stretávali len v dome

Po voľbách, keď sa Sulík stal šéfom parlamentu, stretávali sa už len v Kočnerovom dome "Je zaujímavé, že vtedy mu vôbec nevadilo, že som závadová osoba,“ povedal.

Potom údajne prišla Kočnerovi informácia od novinárov, ktorí sa pýtali, či bol so Sulíkom a Jurajom Miškovom súkromným lietadlom na večeri v Salzburgu. "Bol tam pán podnikateľ Ján Sabol,“ vyhlásil Kočner, ktorý tvrdí, že on tam nebol. Sulíka sa vraj pýtal, prečo tam Sabol bol, či stojí za SaS. Podľa Kočnera sa tomu Sulík bránil.

Richard Sulík sa na brífingu odmietol vyjadriť k tejto súkromnej ceste do Salzburgu s inými podnikateľmi v čase, keď bol predsedom parlamentu. "To bola moja súkromná cesta, ktorú som si ja zo súkromných peňazí zaplatil," uviedol.

Kočner tvrdí, že Sulík mu v minulosti priniesol ukázať aj spis Gorila. Kočner o spise už vedel. Sulík mu vraj vyhlásil, že s ľuďmi spomínanými v Gorile si do vlády nesadne.

Urobil zo mňa mafiána, zločinca

Kočner tvrdí, že "cieľom niektorých poslancov za SaS na čele s bývalým štátnym tajomníkom Martinom Chrenom bola privatizácia SPP,“ čo je podľa podnikateľa jediný cieľ, s ktorým niektorí ľudia, ktorí sú v parlamente za SaS, išli do politiky. Kočner hovorí, nech viacerí ľudia idú na detektor lži, aj Sulík. Z neho je dnes Kočner sklamaný. Bral ho ako priateľa. "Ma zaprel, urobil zo mňa mafiána, zločinca,“ povedal Kočner.

K privatizácii SPP predseda SaS povedal, že prebehla za druhej Dzurindovej vlády a v programovom vyhlásení terajšej vlády je napísané, že k žiadnej privatizácii strategických podnikov nedôjde. "Reči pána Kočnera o privatizácii SPP sú preto nezmyslom," zdôraznil Sulík.

Kauza Sasanka sa začala po tom, keď niekto v januári na web umiestnil prepisy SMS, ktoré si Sulík vymieňa s Kočnerom. Neskôr sa na rovnakej stránke objavili aj videozáznamy, na ktorých sa Sulík v Kočnerovom dome zhovára o voľbe generálneho prokurátora a zákulisí slovenskej politiky.

V dome mal videoplošticu

Zo záznamu vyplýva, že SaS bola v roku 2010 pripravená podporiť výmenu Radičovej na premiérskom poste za Ivana Mikloša. Sulík sa tiež Kočnerovi sťažuje, že s Radičovou sa zle spolupracuje, pretože často mení názory. Podnikateľa z tzv. mafiánskych zoznamov tiež informuje o tom, že najmenej jednému z poslancov za SaS niekto ponúkol 300-tisíc eur, ak pri voľbe generálneho prokurátora podporí Dobroslava Trnku. Podľa Radičovej také stretnutia politikov diskvalifikujú.

Podnikateľ Marián Kočner tvrdí, že v jeho dome bola a už nie je videoploštica, cez ktorú nahrali jeho rozhovor s bývalým predsedom parlamentu Richardom Sulíkom. V dome pred časom robil veľkú rekonštrukciu, z pôvodného zariadenia tam zostala len jedna vec - termostat a ovládanie domového kúrenia a kotla. "Som presvedčený, že v tom ovládači tá videoštenica bola,“ povedal Kočner na tlačovej besede. Ovládanie už nemá, vyhodil ho.

Ponúka 300 tisíc eur

Mal totiž problém s ovládaním kúrenia, nevedel ho "naladiť". Zavolal teda servisného technika a ten ovládač vymenil. Teraz Kočner ponúka 300-tisíc eur za to, keď mu niekto povie, kto tam odpočúvanie dal. Potom by sa dalo podľa neho ľahko zistiť, kto nahrávky rozhovoru so Sulíkom, ktoré sú súčasťou kauzy Sasanka, zavesil na internet.

Kočner si myslí, že zámerom bolo asi sledovať Sulíka, nie jeho. "Vzhľadom na to, že som v tých Spišiakových zoznamoch ako závadový, tak nejaký monitoring mojej osoby pripúšťam," povedal, ale nemyslí si, že by mu za to dali videoplošticu do domu. Myslí si skôr, že monitorovať skôr mohli Richarda Sulíka. "Mne to tak vychádza na tú VOS-ku,“ dodal.

Sulík nezisťoval zradcov koalície

Podnikateľ Marián Kočner si myslí, že bývalý predseda parlamentu Richard Sulík nezisťoval u neho, kto sú zradcovia koalície pri voľbe generálneho prokurátora. Sulík tak zdôvodňuje svoje SMS-ky s Kočnerom a stretnutia nahraté kamerou z kauzy Sasanka. “U mňa zisťoval, nie kto sú zradcovia, ale čo o tom viem,“ povedal dnes Kočner na tlačovej besede. Myslí si, že Sulík to zisťoval, aby „zradcom“ povedal "haló! Pozor! Kočner vie toto a toto – rýchlo treba upratať, aby náhodou to niekde nevyliezlo von“.

Sulík by mal podľa Kočnera povedať, kto sa s ním bavil o tom, že treba vymeniť premiérku, lebo podľa podnikateľa sa asi bavili aj o tom, ako sa Ivety Radičovej na poste predsedníčky vlády zbaviť. Sulíka sa pýta Kočner, prečo nenahlásil polícii, že poslanec za jeho stranu, ktorým by mal byť Juraj Droba, údajne dostal ponuku v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. "Viete prečo to Richard Sulík neurobil? Ja vám to poviem. Nechcel byť zradca, inak mi to nevychádza,“ myslí si Kočner.

Podľa jeho slov bola jediným cieľom niektorých ľudí v SaS privatizácia zvyšku SPP. "Ja si myslím, že pani Radičová by nikdy nedopustila privatizáciu SPP takým spôsobom, ako ju chceli páni z SaS dohodiť svojim kamošom z Průmyslového holdingu z Čiech,“ povedal Kočner.

Na margo pôvodnej nominácie Dobroslava Trnku za kandidáta na generálneho prokurátora Kočner poznamenal, že to urobil poslanec za SDKÚ-DS Stanislav Janiš na príkaz straníckeho šéfa Mikuláša Dzurindu.

SaS podá na Kočnera trestné oznámenie

Strana SaS podá na podnikateľa Mariána Kočnera trestné oznámenie, iným spôsobom na jeho dnešné vyjadrenia reagovať nechce. "Na vykonštruované formulácie typu 'mne to tak vychádza' a 'ja si myslím, že' strana SaS rozhodne nebude reagovať. Obzvlášť, ak sa pán Kočner v závere tlačovej besedy sám priznal, že sú to len jeho pocity. Jeho tlačová beseda je potvrdením špinavých útokov voči SaS," píše sa v stanovisku strany zverejnenom na jej webovej stránke.

"Nebudeme sa tváriť, že takéto hrubé očierňovanie a kýble špiny sú v poriadku," vyhlásil pred novinármi.

Predseda SaS vypovedal na Úrade boja proti korupcii vo veci údajného kupovania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Vyšetrovateľovi odovzdal aj e-mailovú komunikáciu s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorá je podľa neho dôkazom, že Kočner disponuje informáciami, kto sú zradcovia vo vládnej koalícii. "Nebudem sa vyjadrovať k žiadnym ďalším otázkam," uviedol Sulík.

Ďalšie otázky novinárov ku kauze odbil konštatovaním, že občania Slovenska majú oveľa väčšie problémy. Napríklad znášanie nákladov finančnej pomoci Grécku vo výške 1,3 miliardy eur, než je jeho e-mailová komunikácia s Kočnerom.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy