Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Europoslanci Bilčík a Štefanec: Mnoho ľudí vníma Európsku úniu príliš vzdialene. Prečo je to tak a ako to môžeme zmeniť?
Zdielať na

Europoslanci Bilčík a Štefanec: Mnoho ľudí vníma Európsku úniu príliš vzdialene. Prečo je to tak a ako to môžeme zmeniť?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Volebná účasť v Európskych voľbách je na Slovensku dlhodobo slabá. V roku 2014 bola na úrovni 13,05 %, v roku 2019 stúpla na 22,74 %. Najmä mladí ľudia však nevedia, koho majú voliť. Európska únia má v našich životoch obrovské zastúpenie a zohráva v nich dôležitú úlohu. Kde je však problém a ako by sme mohli situáciu zlepšiť? Na otázky zodpovedali europoslanci Vladimír Bilčík a Ivan Štefanec.

Vladimír Bilčík: Niečo sa na vnímaní Európskej únie zlomilo počas nástupu pandémie

Slovensko je dlhodobo na chvoste účasti v Európskych voľbách. Účasť sa masívne zvýšila vo voľbách v roku 2019, a to na takmer 23 %. V roku 2014 bola na úrovni 13 %. "Dúfam, že budúci rok to presiahne 20 %. Bude to však ťažké aj vzhľadom na to, že voľby budú krátko po tých prezidentských a nie až tak dávno po parlamentných," uviedol.

Slovensku sa nič lepšie ako to, že sme sa v roku 2004 začlenili do Európskej únie, nestalo. Keď sa pozrieme na západný Balkán či na Ukrajinu, tak to, že Slovensko je tam, kde je, je obrovským šťastím pre túto krajinu napriek všetkým problémom, ktoré máme. Mám pocit, že aj ľudia okolo mňa to vnímajú veľmi podobne a myslím si, že aj Slováci to tak dlho vnímali, dodal. "Niečo sa však zlomilo počas nástupu pandémie. My sme boli dlho optimistický národ v politickom zmysle," ozrejmil europoslanec. Prieskumy verejnej mienky predtým ukazovali, že sa Slovensko, Slováci a našinci cítia v Európskej únii dobre. Za posledných pár rokov sa to výrazným spôsobom zlomilo a zmenilo. Podľa europoslanca Bilčíka je to dôsledok viacerých vecí, ako sú dezinformácie, hybridná vojna, ale aj snaha politikov viniť EÚ za absolútne všetko. 

Čo sa s tým dá robiť?

Rozprávať sa o Únii čo najviac otvorene. Nedá sa však všetko robiť z Bruselu, pretože Európska únia sme my, tu a teraz. Pokiaľ nebudeme mať oveľa väčšie takéto vlastníctvo a súznenie, že my sme Európska únia, že to bude cítiť na školách, materských školách, že deti budú mať v školách aspoň pár hodín o tom, čo je politika, nebude sa to zlepšovať. "Aj politika totiž patrí na školy, pretože každé rozhodnutie je v podstate politickým rozhodnutím. A to je extrémne zanedbané," komentoval. Pokiaľ ľudia nemajú šťastie na svoje okolie a nemajú okolo seba ľudí, ktorí ich k týmto témam pritiahnu, tak áno, keď prídu voľby, ani netušia, čo sa deje. Je to spoločenský problém, s ktorým treba spoločne pohnúť a máme pred sebou veľkú úlohu vo sfére vzdelávania, komunikácie, fungovania politických strán aj tu, doma. Má zmysel k voľbám mobilizovať, treba na ne ísť a boj o Úniu je na dlhú trať. Máme šancu podchytiť tento problém na Slovensku a malé krajiny by vedeli byť naozaj úspešné v tomto európskom projekte, povedal europoslanec.

Ivan Štefanec: Vždy sa zarazím, keď musím odpovedať na otázku, prečo byť v Únii

Podľa europoslanca členstvo v EÚ znamenalo znovuzjednotenie Európy po 2. polovici 20. storočia, kedy bola rozdelená na dve časti tzv. železnou oponou, a to na demokratickú a nedemokratickú. Tento príbeh by mali ľudia poznať, aby neváhali, či byť v Únii, a neváhali ísť voliť. "Nikdy v histórii nemali Slováci takú príležitosť rokovať o sebe a spolurozhodovať o Európe ako teraz. Ak chce niekto vystúpiť z EÚ, tak by som ho poslal na západný Balkán, kde Čiernohorci hovoria, že chcú byť ako my," uviedol. Nech sa pozrú na Ukrajinu. Tam ľudia zomierajú, aby mohli byť v Únii. V každej škole a verejnej budove majú vyvesenú európsku zástavu. Nemusia ju mať, ale chcú, pretože v Únii chcú byť, dodal Ivan Štefanec.

Keď sa niekoho pýtam, prečo nechce byť v Európskej únii, nikto mi nevie odpovedať, povedal europoslanec. Slovensko okrem základných hodnotových vecí je čistým prijímateľom už 19 rokov, a to najmä ekonomických pomocí. "Ak by sme vystúpili z Únie, mali by sme inú menu, naše výrobky by boli drahšie, pretože by ich museli na hraniciach preclievať, bolo by menej práce, väčšia nezamestnanosť. Toto by bol výsledok, ktorý treba posúvať ďalej, aby to ľudia pochopili," dodal. Najlepšia odpoveď je dôkaz, že Európska únia práve v krízových časoch ukazuje, že v spolupráci sme silnejší. To je odpoveď na otázku, prečo a ako ísť voliť.

Najčítanejšie správy