Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vzhľadom na rastúcu hrozbu Ruska chce Európsky parlament urýchliť politiku rozširovania Európskej únie
Zdielať na

Vzhľadom na rastúcu hrozbu Ruska chce Európsky parlament urýchliť politiku rozširovania Európskej únie

ŠTRASBURG / Považuje ju totiž za svoj najsilnejší geopolitický nástroj. Pokiaľ by sa uchádzajúce krajiny nevydali európskou cestou integrácie, významnú rolu by v nich mohlo zohrať podľa europoslancov práve Rusko. A tak by sa jeho vplyv iba posilňoval na našich hraniciach. Europoslanci preto odklepli reformu prístupových procesov.

Európska únia je v súčasnosti v prístupových rokovaniach s Čiernou Horou, Srbskom, Severným Macedónskom a Albánskom, zatiaľ čo rokovania s Tureckom boli pozastavené. "Ak chce Európska únia naďalej byť globálnym hráčom, musíme urýchliť naše prístupové procesy," povedal europoslanec Peter Pollák. 

Podľa europoslanca Eugena Jurzycu spoločný trh prináša vyšší hospodársky rast všetkým zúčastneným, aspoň tak to bolo doteraz. Pomalé a zdĺhavé prístupové procesy sa majú výrazne urýchliť. Reformovať sa bude rozhodovanie o prístupovom procese a prijímať nové krajiny sa budú kvalifikovanou väčšinou namiesto jednomyseľného rozhodnutia.

"Samozrejme, všetky tieto štáty musia splniť predpísané kritériá, musia pokročiť aj v rôznych požadovaných reformách, tak ako to urobilo aj Slovensko," informuje europoslanec Robert Hajšel. Prístupové kritériá dávajú v súčasnosti dôraz na demokraciu, právny štát a zosúladenie zahraničnej politiky. Po novom sa uchádzači o členstvo v Únii budú môcť zúčastňovať pracovných skupín v Európskej komisii a Rade.

"Aby sa takýmto spôsobom cez prístupové rokovania alebo cez asociačné dohody mohli približovať jednak tým našim hodnotám, ale aj našim spoločným cieľom, čo je ochrana nášho geopolitického priestoru," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann. Prístupové rokovania by sa mali ukončiť do roku 2030. Europoslanci chcú všetko urýchliť práve kvôli vojne na Ukrajine.

Podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka aj táto ruská invázia odhalila, že na západnom Balkáne čelíme ďalšiemu frontu hybridnej vojny s Ruskom. "Keď tam nebude Európska únia, bude tam Čína poprípade Rusko, čo predstavuje nielen ekonomickú nevýhodnú situáciu, ale aj bezpečnostné riziko," dodáva europoslanec Michal Wiezik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy