Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europoslanci riešia, čo s krajinami, ktoré nedodržiavajú pravidlá, ku ktorým sa zaviazali pri vstupe do EÚ
Zdielať na

Europoslanci riešia, čo s krajinami, ktoré nedodržiavajú pravidlá, ku ktorým sa zaviazali pri vstupe do EÚ

EÚ/SLOVENSKO / Jedná sa nielen o dodržiavanie princípov právneho štátu, ale aj o zadlženosti a deficite. Počas mnohých rokov sa totiž zadlžujeme viac, ako sme sľúbili a Európska únia nedokáže tieto sľuby a záväzky krajín vymáhať.

Na to, aby sa niektorá krajina stala členom európskej únie, musí splniť veľmi prísne podmienky. Keď do nej vstúpi, vynucovať si ich dodržiavanie je mimoriadne zložité. "Dodržiavania pravidiel právneho štátu nie je pre každého samozrejmé,“ hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). "Vieme, že napríklad na základe iniciatív Európskej komisie alebo Európskeho parlamentu voči Maďarsku alebo Poľsku, nič konkrétne sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť," tvrdí europoslanec Róbert Hajšel (SD). 

"Otázka právneho štátu je veľmi dôležitá práve preto, aby sme chránili ľudské práva, aby sme chránili hodnoty, na ktorých je Európska únia postavená,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Maďarsku a Poľsku, ktoré sú najčastejšie v tomto prípade spomínané, Európska komisia išla stopnúť eurofondy. Tieto krajiny ale následne svojimi hlasmi zablokovali rozpočet celej Únie a vznikla patová situácia. "Snažíme sa napraviť tento mechanizmus, aby na rozhodnutia pri vážnych porušeniach pravidiel nebola potrebná 100% väčšina, ale len kvalifikovaná väčšina,“ hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). 

Problémom je to, že členská krajina v podstate hlasuje sama o sebe. A bez zmeny tohto procesu sa podľa europoslancov právny štát vymáhať nedá. "To, čo sa nedeje, bohužiaľ je, že by Európska únia dokázala nejakým spôsobom zakročiť,“ uviedol podpredseda europarlamentu Michal Šimečka (PS, RE). "Pokiaľ krajina má dlhodobý problém s princípmi právneho štátu, tak prečo by sme sa mali skladať na jej výdavky," hovorí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). 

Čo sa ale podarilo je naviazanie tohto princípu na čerpanie z plánu obnovy. Ale europoslanci to chcú vynucovať, aj ak ide o výšku dlhu alebo deficit. "Vynucovanie týchto pravidiel, ku ktorým sa zaviazali krajiny pred vstupom je ťažké, ale je to nevyhnutné, nie je iná cesta," hovorí europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy