Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Budeme mať v Európskej únii dostatok obilia?
Zdielať na

Budeme mať v Európskej únii dostatok obilia?

BRUSEL / Budeme mať v Európskej únii dostatok obilia? Ukrajina totiž patrí k najväčším producentom obilnín a olejnín na svete. V únii tak nie sme závislí len od ruského plynu, ale do veľkej miery aj od ukrajinského obilia, pšenice a kukurice. Naloženým ukrajinským lodiam však ruské bojové lode naďalej bránia opustiť prístavy. Brusel tak už rieši aj potravinovú bezpečnosť Európskej únie.

Európsky parlament odobril rozsiahlu potravinovú pomoc Ukrajine a zároveň chce zvýšiť poľnohospodársku produkciu v Európskej únii. "Európska únia je do istej miery závislá od dovozu niektorých komodít ako je slnečnicový olej," uviedol europoslanec Róbert Hajšel (SD). "Dôsledkom vojny na Ukrajine bude nedostatok hnojív, ktoré sa produkujú hlavne na Ukrajine, ale aj v Rusku," doplnil europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP).

Na dôsledky invázie doplatí aj Afrika

Ukrajinský agrosektor sa v dôsledku vojny bude na pôvodnú úroveň exportu dostávať celé roky. Najväčším problémom je doprava. "Rusi stále blokujú ukrajinské lode z prístavov, ktoré sú naložené obilím, a ktoré sú určené pre európske prístavy,“ informoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). "Potravinová bezpečnosť, to nie je len otázka toho, čo sa udeje tu v Európe, ale je to je aj otázka, akým spôsobom bude Európa konať vo vzťahu k našim blízkym susedom,“ konštatoval Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). Najskôr na to doplatí Afrika, ktorú každý nedostatok mimoriadne zasiahne. "Nedostatok potravín, hlavne múky, pšenice, jačmeňa a kukurica v severnej Afrike preto, lebo tieto krajiny dovážali väčšinu týchto komodít práve z Ukrajiny,“ vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). "Hrozí, nie až tak v Európskej únii, ale v treťom svete, napríklad v Afrike, potravinová kríza a to sa dotkne aj Európskej únie," doplnil eurospolanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

Zdražovanie a odsunutie enviromentálnych ambícií na druhé miesto

Následne sa očakáva zdražovanie na svetových trhoch, ktoré už zakýva aj Európskou úniou. Brusel pre umožnenie zvyšovanie produkcie upúšťa od ochrany životného prostredia. "Ideme cestou zvyšovania poľnohospodárskej produkcie v rámci EÚ a to za cenu oslabovania našich enviromentálnych ambícií," konštatoval europoslanec Michal Wiezik (PS,RE). Slovensko ako jedna z mála krajín únie je v inej situácii. Naša produkcia je natoľko vysoká, že patríme pomerovo k jednému z najväčších vývozcov na svete. "Vyprodukujeme vyše milióna ton obilnín ročne nad našu vlastnú spotrebu," informoval Martin Hojsík (PS, RE)

Súvisiace články

Najčítanejšie správy