Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vojnovú situáciu zneužívajú podvodníci. Slovenské banky upozorňujú ukrajinských klientov, aby boli opatrní
Zdielať na

Vojnovú situáciu zneužívajú podvodníci. Slovenské banky upozorňujú ukrajinských klientov, aby boli opatrní

SLOVENSKO / Ich cieľom sú po ukrajinsky hovoriaci klienti slovenských bánk. Páchatelia už pri pozdrave začnú komunikovať v ruštine alebo ukrajinčine.

Ukrajincom žijúcim na Slovensku, sa v uplynulých dňoch začali kopiť podozrivé telefonáty. Volajúci sa od nich snažia vylákať citlivé bankové údaje. Ľudia sa obávajú o svoje peniaze. "Mi volalo neznáme číslo, keď som zdvihol, tak na slovenské privítanie sa neohlásil nikto, ale sa hneď pozdravil po rusky a predstavil sa, ako niekto zo služby bezpečia banky," vysvetlil Ruslan, Ukrajinec žijúci na Slovensku. Neznámy muž sa Ruslana ďalej vypytoval, v ktorých bankách má ešte založený účet a zaujímali ho tiež jeho osobné údaje. Keď hovor odignoroval, ozvalo sa mu ďalšie číslo. "Začal hneď po rusky, aj keď volal na slovenské číslo, že nevedel moju banku," dodal.

Scenár sa zopakoval aj pri ďalších ukrajinsky hovoriacich občanoch

Išlo o rovnaké otázky, na mobile svietilo číslo so slovenskou predvoľbou a telefonujúca komunikovala výlučne v ruštine. Slovenské banky klientov upozorňujú, aby boli mimoriadne opatrní. Informácie o platobnej karte, či prihlasovacie údaje do elektronického bankovníctva, totiž nikdy nežiadajú ani telefonicky, ani prostredníctvom e-mailu. "Banka tieto údaje nepotrebuje a ak je klient niekým takouto formou pod zámienkou, že ide o banku, vyzvaný, ide jednoznačne o podvod," vyjadrila sa hovorkyňa ČSOB banky, Anna Jambrová. "V prípade, že od diváka volajúci požaduje takéto citlivé údaje, odporúčame spozornieť a údaje neposkytovať," vysvetlila hovorkyňa Tatra banky, Simona Miklošovičová. "Sú to praktiky podvodníkov, ktorí sa snažia zneužiť ľudskú dôveru. V prípade, že ste informácie poskytli, čo najskôr si cez mobilnú aplikáciu, alebo cez internet banking, zablokujte svoju platobnú kartu," dodal PR špecialista Slovenskej sporiteľne, Michal Kopecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy