Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Znečistená rieka Slaná: Po mesiaci padli návrhy, ako problém vyriešiť
Zdielať na

Znečistená rieka Slaná: Po mesiaci padli návrhy, ako problém vyriešiť

OKRES ROŽŇAVA / Voda v rieke Slaná je už viac ako mesiac červená. Spôsobuje to vytekanie banských vôd a rybári hovoria o katastrofe. Ministerstvá si problém najskôr medzi sebou pohadzovali. Vyzerá to ale tak, že na stretnutí v Rožňave, našli spoločnú reč.

Kompetentní si znečistenú rieku pozreli aj na vlastné oči a padli aj návrhy, ako by problém mohli vyriešiť. "V prvom kroku pôjde o inštaláciu technológie na čistenie vôd a pôjde o výkon opatrení banského charakteru, aby sa zabránilo neželaným výtokom vôd," vysvetlil riaditeľ Rudné Bane š.p., Peter Žitňan. Má ísť o čističku vody, ktorá podobný problém vyriešila v inej banskej lokalite. Prípravy by mali začať už budúci týždeň, samotné čistenie vody o ďalšie dva. "Nie je to také rýchle riešenie, že zastavíte kohútik," dodal prednosta Okresného úradu v Rožňave, Jaroslav Šíp. "Je to komplexný labyrint banských chodieb, o ktorom máme málo informácií," dodal Peter Žitňan.

Rovnaký problém môže nastať aj v iných baniach

Preto sa vláda bude týmto problémom zaoberať komplexnejšie. "Nielen, že sa odstráni s vytekaním banskej vody tu v Nižnej Slanej, ale budú sa riešiť všetky rudné bane, kde hrozí to isté, čo sa stalo tu. V tejto chvíli nikto nevie, koľko to bude stáť, ale určite to pôjde do miliónov," vysvetlil Vladimír Zajačik, poslanec NR SR.

V rieke namerali prekročené hodnoty ťažkých kovov

Rybári hovoria aj o úhyne živočíchov. "Občasné úhyny sú stále, máme ich nafotené, či ryba, alebo rak," vyjadril sa tajomník SRZ MO v Rožňave, Štefan Bilík. "Voda je komplet červená až pomaly po Maďarsko," vyjadril sa starosta obce Nižná Slaná, Tibor Jerga. "Cieľom dlhodobého problému je, aby sa navrátil život do rieky Slanej tak, ako to bolo pred februárom 2022," vysvetlil riaditeľ Odboru ŽP Okresného úradu v Rožňave, Miloš Pukanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy