Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Utečenecký tábor vznikol aj v Elektrárni Vojany. Pomoc tam našlo viac ako 200 ľudí
Zdielať na

Utečenecký tábor vznikol aj v Elektrárni Vojany. Pomoc tam našlo viac ako 200 ľudí

ELEKTRÁREŇ VOJANY / Miesta, kde prijímajú vojnových utečencov z Ukrajiny, vznikli aj v netradičných priestoroch. Jedným z nich je dočasný tábor, ktorý sa nachádza priamo v Elektrárni Vojany v okrese Michalovce. Od prvých dní vojny u našich susedov tam našlo pomoc už viac ako 200 ľudí. Dokonca tu mali aj maličký prírastok.

Administratívna budova elektrární sa premenila na utečenecký tábor. "Nakúpili sme postele, spacáky, nábytok, aby sa tu ľudia cítili aspoň trochu pohodlne. Zabezpečili sme teplé jedlo aj hygienu," povedal riaditeľ Elektrárne Vojany Ondrej Marcinčák. Tábor je otvorený aj vďaka dobrovoľníkom nonstop a jeho kapacita je 150 miest. Všetko je prispôsobené potrebám utečencov. Myslelo sa aj na ubytovanie s bezbariérovým prístupom pre invalidov. "My ako samaritáni zabezpečujeme proces registrácie, starostlivosti a celý chod tábora," uviedol veliteľ utečeneckého tábora Jakub Liščinský. 

Tábor funguje najčastejšie ako prestupná stanica, a ľudia sa tam zdržia iba pár dní. Utečenci prichádzajú najmä v nočných hodinách, ihneď po prekročení hranice. "My tu spíme aj jeme. O všetko je postarané," povedala jedna z Ukrajiniek. Vojna si životné situácie nevyberá. Tunajší zdravotníci už dokonca vo svojej ambulancii pomáhali pri pôrode. Malý Mohamed sa nakoniec narodil v nemocnici, sanitka totiž prišla v poslednej chvíli. "Boli sme pripravený odrodiť aj priamo v tábore," povedal Liščinský. 

Keďže sa tábor nachádza pri funkčnej elektrárni, pohyb utečencov podlieha prísnym pravidlám. Akúkoľvek požiadavku na exkurziu, aj zo strany detí by museli zamietnuť. "Zatiaľ takýto záujem nebol a ani nič také neplánujeme. Sme elektráreň a do tábora je prístup len z vonka," dodal Marcinčák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy