Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku máme desiatky ulíc s názvami po predstaviteľoch bývalých režimov
Zdielať na

Na Slovensku máme desiatky ulíc s názvami po predstaviteľoch bývalých režimov

BRATISLAVA / Leninova ulica, Ulica Jozefa Tisu, Gottwaldova, či Engelsova ulica a ďalšie. Na Slovensku máme dodnes desiatky ulíc, námestí i verejných priestranstiev s názvami po predstaviteľoch bývalých režimov. Obce ani mestá sa do ich premenovania nehrnú. Vo Veľkých Úľanoch starosta pre sporný názov ulice zvažuje usporiadať referendum.

Leninovu ulicu majú Veľké Úľany v galantskom okrese približne od roku 1973. Ide o hlavnú dopravnú tepnu. Pred rokom dokonca názov Leninova dostala aj autobusová zastávka integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja. "Inšpiroval som sa podobným prípadom, ktorý rieši Národná kriminálna agentúra, kde spustila trestné oznámenie v obci Varín, kde majú ulicu pomenovanú po Tisovi. Myslím si, že je to podobný prípad, a preto som podal trestné oznámenie," povedal Jakub Lipták z Iniciatívy ľudská mierka. "Pred 15 rokmi bola nejaká iniciatíva ale nakoniec sa nič nevyriešilo," uviedol starosta obce Veľké Úľany František Gőgh. 

Odpoveď polície na celú záležitosť Jakuba Liptáka zaskočila. "Podľa nich už došlo k premenovaniu už predtým a Leninova ulica je podľa nich úplne široký pojem. Ako keby sme nevedeli o akého Lenina ide," uviedol. Aj zdravý rozum hovorí, že toto nemôže obstáť, ale obstálo. A zrejme by to rovnako dopadlo aj pri ďalších názvoch ulíc na Slovensku, ktoré majú nevhodné mená.

Leninovu ulicu by sme na Slovensku našli napríklad aj v Šoporni či Bušinciach. Ľudia vo Veľkých Úľanoch z názvu Leninova vedu nerobia. Napriek tomu starosta priznal, že sa opýta všetkých, čo na Leninovej bývajú, či pri tomto názve ostanú. "V budúcom volebnom období, určite urobíme referendum," povedal Gőgh.

Združenie miest a obcí Slovenska sa touto problematikou síce nezaoberalo, ale eviduje ju a v aktuálnej situácii vojnového konfliktu na Ukrajine vníma ešte viac. Lenže obce a mestá sa premenovávaniu bránia aj z praktických dôvodov. "Museli by sme vymeniť vodičské preukazy, pasy, občianske," uviedol Gőgh.

Východisko by tu bolo, zrejme to nebude riešenie na jeden a dokonca možno ani na dva roky. "Muselo by to byť systematicky podložené novelou príslušných zákonov. A bol by som za to, aby sa vytvoril katalóg nevhodných názvov verejných priestranstiev a podľa toho by sa postupovalo," povedal historik Patrik Dubovský. Isté je, že Jakub Lipták sa s odpoveďou polície na záležitosť okolo Leninovej ulice a zastávky s rovnakým menom vo Veľkých Úľanoch nemieni zmieriť. "Určite podám sťažnosť," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy