Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nicholsonová: Nezáujem štátu o jednorodičov vnímam ako fatálne zlyhanie štátu
Zdielať na

Nicholsonová: Nezáujem štátu o jednorodičov vnímam ako fatálne zlyhanie štátu

BRATISLAVA / Europoslankyňa sa angažuje nielen v projekte Rabaka, ktorý pomáha slobodným rodičom. Je aj iniciátorkou Petície za bezpečnosť cyklistov. Tá bojuje za zlepšenie podmienok cestnej premávky pre cyklistov.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová je iniciátorkou Petície za bezpečnosť cyklistov, ktorú už po pár dňoch podporilo viac ako 13 000 ľudí. Konečné rozhodnutie zrealizovať tento projekt vzišlo zo zlej kultúry cestnej premávky, ktorá ohrozuje najmä cyklistov. Na Slovensku je tento stav alarmujúci, keďže tento problém nie je uvedený v legislatíve. 

"Aj v krajinách ako je Španielsko, Taliansko a Belgicko sa to začalo zmenou legislatívy. Na Slovensku je bežné, keď na cyklistu trúbi kamión alebo ho vytláčajú z cesty," povedala Ďuriš Nicholsonová. Vodiči motorových vozidiel na toto správanie nemajú nárok, keďže aj cyklista je plnohodnotný člen cestnej premávky. Nedokončené sú aj zákony, ktoré určujú bezpečné obiehanie cyklistu. "Zákon hovorí, že cyklista sa má obiehať v bezpečnej vzdialenosti, každý si pod tým predstaví niečo iné. Je potrebné zmeniť zákony v cestnej premávke," vysvetlila. Petícia má vo svojom návrhu okrem 1,5 metrovej vzdialenosti obiehania, aj ďalšie body. "Požadujeme tiež väčšiu vymoženosť práva, čo sa týka kontroly rýchlosti na cestných úsekoch. Dôležitý je aj zber dát na základe, ktorých by sa tvorili značenia," povedala Ďuriš Nicholsonová. Tieto požiadavky spadajú do rezortu vnútra a dopravy. Iniciatíva po konečnom vyzbieraní podpisov bude trvať na rokovaní s obidvomi ministerstvami. 

​V poslednom prieskume Eurobarometer vyšlo, že medzi Slovákmi stále rezonuje vysoká podpora Európskej únie. Ľudia si vedia predstaviť aj reformu najmä pri fungovaní inštitúcií. "Pandémia nám ukázala, že by veci mohli byť flexibilnejšie," doplnila. Slováci vidia negatívum v tom, že o viacerých dôležitých veciach rozhoduje len Európska únia, ako to bolo pri očkovaní. "Keby mali ľudia viac informácií, vedeli by, koľko pomoci dostalo Slovensko od Európskej únie," povedala Ďuriš Nicholsonová. 

Covid pasy majú slúžiť na jednoduchšie cestovanie v Európskej únii, na nich budú uvedené informácie o očkovaní. "Tieto pasy budú slúžiť ako priepustka na cestovanie. Ľudia, ktorí sa nebudú chcieť zaočkovať sa budú musieť aj naďalej testovať," vysvetlila. Dôležitou informáciou bude aj použitá vakcína. Niektoré krajiny berú do úvahy len tie očkovacie látky, ktoré majú certifikát od Európskej liekovej agentúry. "Ak človek bude zaočkovaný Sputnikom V bude to uvedené v covid pase, záleží len na danej krajine či bude túto vakcínu akceptovať," povedala Ďuriš Nicholsonová. Certifikáty si každý štát pripravuje samostatne, tieto pasy budú zosúladené v rámci Európskej únie. Potvrdenia budú obsahovať aj výsledok PCR testu, ten by si nezaočkovaní nemuseli hradiť sami. "Covid pasy nebudú ľudí nutiť zaočkovať sa. Ak nebudú vakcinovaní, budú pravidelne testovaní..." doplnila. 

Projekt Rabaka, v spolupráci s neziskovou organizáciou Jednorodič, má pomáhať slobodným rodičom, ktorí sa dostali do finančnej tiesne. "Neviem prečo vláda zabudla na pomoc týmto ľuďom, ktorí majú doma deti a zostali bez príjmu. Je to veľmi zraniteľná skupina, ktorá sa nedočkala žiadnej pomoci od štátu," povedala Ďuriš Nicholsonová. Tieto problémy podnietili vznik zbierky, ktorá stále prebieha. Základom tohto projektu je to, aby ľudia poznali príbehy tých, ktorým posielajú peniaze. "Týmto rodinám sa dá pomôcť viacerými spôsobmi. Prvým je finančná injekcia ale dôležité je aj vyviesť ich z toho začarovaného kruhu do ktorého sa dostali," uviedla. "Nezáujem štátu o slobodných rodičov vnímam ako fatálne zlyhanie, pretože vláda má prístup ku všetkým informáciám. Jednorodičia patria medzi najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, ktorá sa prepadáva do chudoby, preto mali dostať pomoc medzi prvými," doplnila Ďuriš Nicholsonová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy