Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľká medzinárodná razia: Jeden a pol tony pervitínu skončilo v Nitre
Zdielať na

Veľká medzinárodná razia: Jeden a pol tony pervitínu skončilo v Nitre

BRATISLAVA / Policajti zadržali jeden a pol tony heroínu v hodnote 45 miliónov eur. Ide o druhý najväčší záchyt heroínu v Európe za posledné roky. Pri akcii zadržali 10 osôb, vrátane údajného vodcu pašeráckej skupiny. Zásielka smerovala z Blízkeho východu, zachytili ju v Rumunskom prístave.

Veľká medzinárodná akcia bola výsledkom ročného vyšetrovania. Policajti prehľadali dvanásť miest v Belgicku, Maďarsku, Holandsku a Rumunsku. Heroín mali do Európy pašovať až z Iránu. Jeho konečná zastávka mala byť v Belgicku.

Pašerákom sa podarilo vytvoriť prepracovanú logistickú a obchodnú infraštruktúru. Pomocou veľkého počtu spoločností tak heroín dovážali na európsky trh. Policajti zakročili potom, čo zásielka dorazila do jedného z rumunských prístavov. 1,5 tony heroínu bolo ukrytých v zásielke so stavebným materiálom z mramoru. Následný monitoring viedol k zatknutiu hlavných podozrivých. "Bez včasného, ​​profesionálneho a koordinovaného zásahu príslušných vnútroštátnych orgánov zapojených do tejto operácie by sa drogy dostali na trh a mali by vážne následky na životy ľudí," povedala zástupkyňa Rumunska v Eurojust Daniela Buruiana. 

​Počas akcie zadržali desať osôb, z toho sedem v Belgicku. V putách mal skončiť aj údajný vodca pašeráckej skupiny. Na prípade pracovali aj slovenské súdy, prokuratúry a príslušníci NAKA. Podľa zistení televízie JOJ totižto nebolo jasné, ktorou trasou drogový kontraband prejde. Podobným úspechom v súvislosti obchodom s drogami sa ešte minulý rok pochválili aj priamo slovenské orgány. Vtedy zachytili takmer identické množstvo, ale inej drogy.

1,5 tony pervitínu vyrobeného v Mexiku prevážali pašeráci v oceľových nádržiach. Zásielka prechádzala cez Chorvátsky prístav Rjeka, pričom cieľová zastávka mala byť v Austrálii. Tam sa drogy nedostali. Skončili v Nitre, kde ich zachytili colníci s políciou. Hneď na začiatku obvinili dvoch mužov z Holandska a jedného z nich už odsúdili. Ďalší obvinení sú stále na úteku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy