Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Koalícia uvažuje o zvýšení počtu ústavných sudcov. Museli by ale pribudnúť aj kompetencie
Zdielať na

Koalícia uvažuje o zvýšení počtu ústavných sudcov. Museli by ale pribudnúť aj kompetencie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po Hlase sú takéto úvahy už aj v Smere. Dôvodom má byť to, že sudcovia o niektorých veciach rozhodujú neprimerane dlho. S tým však nesúhlasí opozícia a poukazuje na inšpiráciu Viktorom Orbánom. Faktom je, že aj pri súčasných 13 sudcoch je obsadenie voľných miest na Ústavnom súde pravidelne problémom.

​Pred pár dňami poslanci takpovediac grilovali záujemcov o prázdne miesto po ústavnej sudkyni Jane Laššákovej. Z piatich mien majú dať zelenú dvom, a víťaza z nich vyberie hlava štátu. S veľkou pravdepodobnosťou až Peter Pellegrini. Zložitá procedúra, kde je dôležitá silná politická podpora kandidátov sa v minulosti často naťahovala a kreslá na ústavnom súde ostávali prázdne celé mesiace.

Z 13 sudcov na 26

Koalícia napriek tomu hovorí, že ústavných sudcov by malo byť viac. "Sú niektoré rozhodovacie činnosti neprimerane dlhé. Viem si predstaviť, že by ich bolo minimálne raz taký počet ako dnes. S podmienkou, že tie procesy sa musia maximálne zrýchliť," uviedol Tibor Gašpar, poslanec strany Smer-SD. "Neexistuje žiaden pádny dôvod na to, aby sa zväčšoval takýto počet. Aj zo štatistiky ústavného súdu vyplýva, že vybavuje viac vecí, ako mu prichádza," priblížila Mária Kolíková, exministerka spravodlivosti. 

Ústavný súd mal pôvodne iba 10 sudcov. Trinástich má až od roku 2002, keď mu zároveň pribudla aj nová kompetencia a to posudzovanie ústavných sťažností. "Pokiaľ by sa malo uvažovať nad rozšírením sudov ÚS, tak po vzore minulosti by to malo byť sprevádzané aj diskusiou o rozšírení jeho právomocí, avšak to sa v súčasnosti nedeje," opísal Vincent Bujňák, odborník na ústavné právo PF UK.

​Parlament by potreboval až 90 hlasov

Bývalá ministerka spravodlivosti hovorí, že ak sú prieťahy, mohol by ich riešiť Najvyšší správny súd. Odborník na ústavné právo zas poukazuje na to, že slovenská ústava je slabo chránená. Nikde v EÚ totiž na zásadné ústavné zmeny nestačí len trojpätinová väčšina hlasov poslancov. "Aj do budúcna otázka počtu sudcov ústavného súdu je nevyhnutne spätá aj s ochranou ústavy. To znamená, že keď je ústava chránená slabo, potom viete počet sudcov ÚS meniť veľmi jednoduchým spôsobom," povedal Bujňák.

Parlament by na to potreboval 90 hlasov. Pri súčasnom rozložení politických síl to nepôjde bez opozície. "Ako sme to v minulosti videli v Maďarsku, majú nejaký príklad, podľa ktorého by pravdepodobne chceli ísť, ale nie je tu priestor, aby dosiahli ústavnú väčšinu," ozrejmila Lucia Plaváková, poslankyňa strany Progresívne Slovensko. "Najprv musí byť ústavná väčšina, konsenzus a potom môžeme riešiť rozšírenie. Kým ústavnú väčšinu nemáme, sú to len plané reči," dodal Roman Michelko, poslanec strany SNS. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy