Polojasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Parlament je späť v akcii. Po sviatkoch sa bude rokovať o odkladaných témach
Zdielať na

Parlament je späť v akcii. Po sviatkoch sa bude rokovať o odkladaných témach

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlamentný kolotoč sa v pondelok 8. januára roztočí opäť. Hneď v úvode programu je novela trestného zákona, ktorá v posledných mesiacoch vyvolala obrovský rozruch. Národná rada bude rokovať o zrušení špeciálnej prokuratúry. Vládne strany si chcú presadiť svoje za každú cenu a neprekážalo by im ani veto prezidentky. Opozícia ale už pred Vianocami vyhrala pár malých zápasov o čas a s obštrukciami neplánuje prestať ani po sviatkoch. Už teraz je v rozprave prihlásených 59 poslancov.

​Pravdepodobne budú prevládať obštrukcie

Preč sú časy polnočnej kapustnice. Preč sú časy erárnych matracov. Parlament sa totiž vracia do relatívne normálneho stavu, aj keď normálne rokovanie pravdepodobne neuvidíme. Do rána síce poslanci v sále sedieť neostanú, ale národnej rade budú opäť vládnuť obštrukcie.

Peter Pellegrini už raz debatu uťal. "Sme tento návrh schválili a rozpravu k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2024 skončili," povedal Peter Pellegrini. A v prípade potreby je vraj pripravený urobiť to znova. "Na to sa môžete spoľahnúť. Nehnevajte sa, aby Matovič doniesol 2 000 stránok len z toho, aby tam čítal mäkčene, čiarky, dĺžne a úvodzovky hore, úvodzovky dole. Toto sa nedá akceptovať," povedal Rudolf Huliak, poslanec hnutia SNS. "Budeme využívať všetky demokratické nástroje, aby sme tie nezmyselné a nezákonné veci oddialili," vyjadril sa Michal Šipoš, poslanec hnutia Slovensko.

Vyjadrovať sa budú aj k trestnému zákonu

K trestnému zákonu je na stole skrátené legislatívne konanie, po ňom príde prvé a hneď aj druhé čítanie. Opozičné strany plánujú protestovať aj naďalej, no postoj Smeru, Hlasu a SNS ostáva rovnaký. "Nepríde k prehodnoteniu žiadneho konkrétneho zákona, raz sme sa dohodli a tak to aj bude," uviedol Huliak. 

Zrýchlene chce koalícia pretlačiť aj zmenu fungovania Úradu na ochranu oznamovateľov. Ten sa ešte v decembri razantne ozval proti. "Zásahy do ochrany oznamovateľov tak ako sú dnes upravené prinesú právnu neistotu, marenie vyšetrovania a ohrozia oznamovateľov," poznamenala Zuzana Dlugošová, riaditeľka úradu na ochranu oznamovateľov.

Výhrady mal dokonca aj generálny prokurátor a predseda parlamentu sľúbil pozmeňovacie návrhy. Novelu však väčšina pravdepodobne pretlačí. "Budeme reagovať v rámci toho, aké budú odporúčania našich legislatívcov na dané zmeny," dodal Huliak. "Oni chcú urobiť čo najviac špinavej roboty čo najskôr a potom sa budú hrať na Ježiška, rozdávať ľuďom sociálne balíčky," doplnil Šipoš. No a počas sviatkov poslancom na podnose pristála ešte jedna úloha. Prezidentka pri kompetenčnom zákone využila veto, nové ministerstvo tak vznikne, až keď ho koalícia prelomí. Tá si inú možnosť ani nepripúšťa. 

Súvisiace články