Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vláda sľubuje, že zabojuje proti vysokým cenám potravín. Idú na to postupne
Zdielať na

Vláda sľubuje, že zabojuje proti vysokým cenám potravín. Idú na to postupne

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vláda sľubuje, že zabojuje proti vysokým cenám potravín. No ide na to postupne. Zatiaľ iba analýzou a monitorovaním cien. Radikálnejšie kroky ako zníženie DPH či zastropovanie cien základných potravín, vláda neohlásila a je otázne, či k nim vôbec pristúpi.

​Vianoce boli na úrade vlády tento rok predčasné a štedré. Úlohy zlého Grincha sme sa uprostred sviatočnej nálady podujali chopiť otázkou, ako vláda napreduje v plnení jedného z výrazných predvolebných sľubov. Dáta štatistického úradu totiž ukazujú, že rast cien potravín síce od jari spomaľuje, no vplyv výmeny vlády zatiaľ na poklese výrazne nebadať.

"Oni sľubovali, že zabezpečia lusknutím prsta lacnejšie potraviny, neurobili nič," povedal Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko. "Robíme najrýchlejšie ako vieme. Pozrite sa sme tu sedem týždňov čo sme už stihli," uviedol Erik Tomáš, minister práce, sociálnych vecí a rodiny. "To nie je tak, že prijmete zákon a o 30 % klesnú ceny," dodal Richard Takáč, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Výsledkom doterajšieho súboja vlády s cenami potravín je nateraz analýza. Sľubuje prísnejšie kontroly, no nižšiu DPH či reguláciu cien by ste hľadali márne. "Set opatrení, ktoré sú prijaté, sú zatiaľ v takom "light mode". Nikto nehovorí, že by sa malo nebodaj niečo regulovať," uviedla Nadeža Machútová, ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Vláda si chce zobrať na mušku obchodné reťazce

Vláda zverila Slovenskej obchodnej inšpekcii úlohu monitorovať ceny. Ďalšie kroky avizuje minister pôdohospodárstva v novom roku. Naznačuje, že na mušku si pritom vezme obchodné reťazce. "Štát sa konečne začne pozerať na to, prečo sú tie ceny potravín také vysoké a neúmerné," doplnil Takáč.

Ide napríklad o vykonanie cenovej kontroly u predávajúcich vybraných druhov potravín v maloobchode, vyžiadanie cenových informácií v rozsahu výkazu ziskov a strát na pravidelnej báze, vyžiadanie cenových informácií a cenovej evidencie vybraných druhov potravín na účely ich preskúmania, zriadenie webového sídla na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode či zváženie potreby posilnenia cenových orgánov po personálnej, informačno-technologickej a organizačnej stránke.

Dobrou správou je, že ak by aj avizované kroky vlády prišli neskoro prípadne by nebodaj nefungovali, obdobie kedy sme si čoraz hlbšie siahali pri nákupe potravín do vrecka sa čoskoro skončí. "Pokiaľ nepríde k nejakým negatívnym trhovým zásahom zo strany politických strán, tak ten predpoklad je, že inflácia bude naďalej klesať aj v budúcom roku. Vidíme to na niektorých produktoch už ja dnes, kedy je deflácia. To znamená, že viaceré produkty nakupujem lacnejšie ako sme nakupovali pred rokom," opísal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného odpadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy