Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Turbulentný odkaz Roberta Fica: Otázna je budúcnosť koaličnej strany po jarných voľbách
Zdielať na

Turbulentný odkaz Roberta Fica: Otázna je budúcnosť koaličnej strany po jarných voľbách

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko čaká v budúcom roku prekreslovanie politickej mapy. Na sneme Smeru to vyhlásil Robert Fico v súvislosti s možnou kandidatúrou Petra Pellegriniho na prezidenta. Strana Hlas, ktorá vznikla pred troma rokmi odchodom časti členov Smeru, by tým stratila jasného lídra. Otázna by tak ostala jej budúcnosť.

"Pokiaľ ide o prezidentské voľby, nebudem predbiehať, sú rôzne úvahy aj v radoch našich koaličných partnerov. Tieto úvahy v prípade realizácie zásadne zmenia slovenskú politickú mapu," uviedol Robert Fico (Smer-SD). Nová vláda ešte nemá ani vyslovenú dôveru v parlamente, no predseda Smeru Robert Fico už otvorene hovorí o politických turbulenciách, ktoré môžu nastať po európskych voľbách a hlavne po jarnej bitke o prezidentský palác.

Dôvodom je prípadná kandidatúra kľúčovej postavy odídencov zo Smeru - Petra Pellegriniho. "Túto tému som nevylúčil, je to otvorená otázka, ktorú budeme musieť v strane Hlas a aj ja osobne rozlúsknuť," vyjadril sa Peter Pellegrini (Hlas-SD). 

"Tá zmena politickej mapy súvisí s tým, že po pánoch Kiskovi a Čaputovej tam by mohol byť človek, ktorý bude mať srdiečko na ľavej strane," reagoval na úvahy poslanec Ján Richter (Smer-SD). Svoj názor na premiérove vyjadrenia zverejnil aj poslanec František Mikloško (KDH): "Ja som presvedčený, že Hlas sa vleje do Smeru a to, čo naznačuje Robert Fico, že sa tu musí vytvoriť nová pozícia ľavice aj voči Európe, v tom je už prítomné." 

Opozícia nevylučuje predčasné voľby

Opozícia zároveň pripomína, že Ficova väčšina v parlamente je krehká, a preto predčasné voľby nie sú vylúčené. Už aj preto, že Andrej Danko sa chystá do europarlamentu. Pellegrini zas tvrdí, že Fico hovoril práve o európskom parlamente a nie o domácej politike. "Nemyslel to výrazne vnútrostranícky. Hlas je suverénnou politickou stranou," tvrdí.

Fico však na sneme vyratúval, že spojená ľavica má na to, aby dosiahla 30-percentný volebný úspech. Smer sa pritom už v minulosti spájal s menšími stranami a faktom je aj to, že každý Ficov koaličný partner ďalšie voľby ostal mimo parlament. "Hlas a Smer je to isté a či splynú alebo nie, to je jedno, lebo obaja robia politiku pomsty, nenávisti a rozdelenia," myslí si opozičná poslankyňa Veronika Remišová (Hnutie Slovensko).

"Voľby prezidenta môžu spôsobiť, že v roku 2024 tu budeme stáť pred mimoriadne náročnými úlohami, ktoré sa týkajú postavenia ľavice na slovenskej politickej scéne. Ste dostatočne skúsení a zdatní, aby ste vedeli, o čom teraz hovorím," dodal premiér Robert Fico.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy