Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Programové vyhlásenie vlády je pripravené - Andrej Danko hovorí, že je výsledkom kompromisov
Zdielať na

Programové vyhlásenie vlády je pripravené - Andrej Danko hovorí, že je výsledkom kompromisov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Finálna verzia programového vyhlásenia vlády je už na svete. Dnes to potvrdil premiér Robert Fico. Okrem toho zverejnil aj presnú sumu odškodného pre seniorov, ktorý dostanú v decembri. Naopak opozícia programové vyhlásenie vlády kritizuje. Chýba jej plán ako ozdraviť našu ekonomiku.

"Včera večer sa nám v pokoji a bez mediálneho hašterenia podarilo dohodnúť definitívnu verziu PVV. Oceňujem konštruktívny prístup koaličných partnerov. V takomto duchu sa niesla aj prvá koaličná rada," uviedol Robert Fico (Smer-SD), predseda vlády SR. "Sú tam naozaj ustanovenia, ktoré by nemali medzi nami vytvoriť napätie," poznamenal Andrej Danko (SNS), predseda strany. 

"Sme spokojní, pretože hlasu sa podarilo do programového vyhlásenia vlády presadiť všetky tie top priority, ktoré boli aj našou podmienkou do vstupu do vládnej koalície," objasnil Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda NR SR. Andrej Danko aj Peter Pellegrini, ale priznali, že verziu finálneho programového vyhlásenia vlády si ešte chcú poriadne naštudovať.

Počas víkendu sa tam totiž robili formulačné zmeny, a to aj na základe výhrad jednotlivých koaličných strán. "Lebo na mnohé z tých, ktoré ma možno niečo vyrušovalo, alebo sme mali k niečomu výhrady, sa odrokovalo a boli tieto časti aj zmenené. Takže musím si pozrieť teraz to čistopisné znenie, ktoré bude dnes večer k dispozícii," dodal Pellegrini.

"Samozrejme, že bolo mnoho kompromisov. V každom prípade to znenie, aké mi bolo predostrené, je komplexné a vyhovuje našej politike," doplnil Danko. Na finálnu verziu v parlamente čaká aj opozícia. Výhrady ale majú už teraz. "To, čo mi tam chýba je jasný plán ako naštartovať slovenskú ekonomiku. V kampani sa hovorilo veľa o tom, že treba zvyšovať životnú úroveň ľudí. Prípadne tieto vládne strany hovorili aj o tom, že treba zastaviť zdražovanie potravín. O tom tam nie je ani slovo," ozrejmil Michal Šimečka (PS), predseda strany. 

"Sú nejaké veci, kde sa človek chytá za hlavu. Ale počkajme si ako to bude naozaj finálne napísané. Však ani oni sami nemajú v tom jasno, čo je aj pochopiteľné," avizoval Richard Sulík (SaS), predseda strany. Jasno majú ale v už dohodnutých sociálnych veciach. 13. dôchodok sa odsúva na december o rok. Teraz seniorov čaká malé odškodné.

Premiér už zverejnil presnú sumu. "Do konca tohto roka dostanú ešte malý vianočný príspevok vo výške 150 eur," dodal Fico. Vláda v programe naznačuje aj vyššie dane pre banky a za nehnuteľnosti, viac peňazí pre učiteľov, a viac eurofondov pre samosprávy.

Ale aj výmenu Daniela Lipšica a nižšie tresty za korupciu. "Ak sa dospeje k tomu, že tak sa má stať, tak vám garantujem, že to bude len v zmysle zákona. Nie nejakým spôsobom porušením akýchkoľvek predpisov. Ale nie je to úplne tá top priorita v programového vyhlásenia vlády," priblížil Pellegrini.

"Museli by meniť zákon. Ale pri tejto vláde sa obávam, že toho budú schopní. Jediné, kde majú reálny plán, je ako uskutočniť pomstu na ministerstve vnútra, v rámci prokuratúry a vôbec v bezpečnostných zložkách," doplnil Šimečka. "Bola by to veľká chyba. Špeciálny prokurátor nech pekne ostane tam, kde je," povedal Sulík.

A nekononečne opakovaná téma sú aj Rázsochy. Peter Pellegrini tvrdí, že vláda v programovom vyhlásení s výstavbou veľkej koncovej nemocnice v Bratislave ráta. Lokalita sa podľa neho meniť nebude, ostáva to na mieste Rázsoch, kde už padli viaceré povolenia. "Ten priestor je pripravený. A tá koncová nemocnica, aj keď možno názov Rázsochy nie použitý v PVV, si myslím, tak ako je konštatované výstavba nemocnice v Martine, v BB a je tam aj zmienka o dostavbe koncovej nemocnice v Bratislave. Ja tam vidím Rászochy," dodal Pellegrini.

"Myslím si, že by to mala byť ambícia vlády," ozrejmil Šimečka. Už v utorok popoludní by mal o programovom vyhlásení vlády rokovať parlament. "Vláda oficiálne schváli svoj program zajtra ráno o 10tej hodine. Ihneď ho doručíme do národnej rady a tam môže rokovať už od utorka," avizoval Fico. "Tak očakávam, že bude búrlivá diskusia zo strany hlavne opozície," dodal na záver Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy