Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Začína moratórium. Samotný zákon má ale isté medzery, ktoré mnohí politici využijú
Zdielať na

Začína moratórium. Samotný zákon má ale isté medzery, ktoré mnohí politici využijú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dnes o polnoci sa začína volebné moratórium. Znamená to zákaz akejkoľvek politickej kampane, či propagácie pred parlamentnými voľbami, ktoré nás cez víkend čakajú. Samotný zákon má ale isté medzery, ktoré zrejme niektorí kandidáti nebudú váhať využiť. Otázky otvárajú ale aj sociálne siete a billboardy. Vynucovať pokuty bude náročné.

Médiá zo zákona o pár hodín, o polnoci, čo sa týka politiky stíchnu. Kiežby to bolo všade také jednoduché, ale nie je. "Niektorí politici prejdú do režimu pekných obrázkov postovania krajiny a mačičiek a psíčkov," konštatoval štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Kráľovič. "Tak ako v minulosti, aj teraz budú politici na sociálnych sieťach komunikovať, bude to ťažko postihnuteľné a tým pádom to vyskúšajú všetci," reagoval riaditeľ Agentúry AKO Václav Hřích. Internet znamená veľkú šedú zónu. Jedna vec je jasná.

"Počas volebného moratória nesmú politické strany dávať na sociálne siete platené príspevky," vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann. 
Pri iných je ale situácia tak trochu iná. Legislatíva hovorí o zákaze akejkoľvek verejnej agitačnej činnosti. No a je tu ešte jeden problém - kampaňové billboardy. Visia už mesiace, no ak by sme nedokonalý zákon chceli striktne dodržiavať, dva dni pred voľbami by museli ísť dole. "Sa to rešpektuje, ale zákon nie je presne nastavený tak, že takéto konanie nie je volebnou kampaňou," vyjadril sa právnik Milan Ficek. 

​Tieto dilemy sa so stúpajúcou tendenciou ozývajú mediálnym priestorom pred každými voľbami a tradične ponúkajú otázku - prečo tento stav jednoducho nezrušiť? "Volebné moratórium je nezmyselná hlúposť, pre ktoré neexistuje žiadny racionálnych dôvod bez ohľadu na sociálne siete, no samozrejme v ére sociálnych sietí je ešte o niečo nezmyselnejšie," vyjadril sa politický komentátor Arpád Soltész. "Jediné riešenie ako nevytvárať situáciu, ktorá je v šedej sezóne a pri ktorej sa nevie či je alebo nie je v rozpore so zákonom, je povoliť to," povedal riaditeľ Agentúry AKO Václav Hřích. V mnohých európskych krajinách, vrátane Česka, už reštrikcie stiahli na minimum. "Nesmie sa robiť kampaň iba cez deň volieb v blízkosti volebných miestností, inak de facto žiadne väčšie obmedzenia nie sú," konštatoval český politológ Ľubomír Kopeček. Zmenu zákona by aj u nás privítali mnohí, zatiaľ ale platí klasické 48-hodinové kampaňové vákuum. V prípade, že nejakú stranu prichytia pri porušovaní, hrozí jej pokuta až 300 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy