Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Necelé dva mesiace do volieb: Budúcu vládu zrejme čaká zápas s drahými energiami
Zdielať na

Necelé dva mesiace do volieb: Budúcu vládu zrejme čaká zápas s drahými energiami

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Politické strany majú necelé dva mesiace na to, aby presvedčili voličov. Strany bývalej vládnej koalície podľa posledných prieskumov verejnej mienky tancujú na tenkom ľade. A odísť z politického boja sa zatiaľ nechystajú. Bez ohľadu na výsledok volieb, budúcu vládu zrejme čaká zápas s drahými energiami.

Posledné prieskumy predpovedajú víťazstvo Smeru-SD. Silnú pozíciu si drží aj Progresívne Slovensko. Podľa prieskumu agentúry AKO pre JOJ 24 zase Hlas-SD poklesol na tretiu priečku. "Bič plieska na konci. Jediným normálnym prieskumom sú samotné voľby," vyjadril sa Erik Tomáš (HLAS-SD). Okolo šiestich percent majú aj liberáli, či Sme rodina. Na hranici zvoliteľnosti sa pohybuje OĽaNO. "My nemáme dôvod odstupovať. Historicky OĽaNO malo vždy v prieskumoch menej percent pred voľbami," vysvetlil poslanec Roman Mikulec (OĽaNO). "Prvé relevantné prieskumy budú v septembri a vtedy sa to ukáže," dodal predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

Prvý problém, s ktorým sa bude musieť nová vláda popasovať, budú vysoké ceny energií, pred ktorými varuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Podľa úradu by cena elektriny mohla stúpnuť aj o 81 percent a cena plynu by mohla byť vyššia o 110 percent od budúceho roka. Opatrenia vlády pre domácnosti budú platiť do konca roka. Čo bude ďalej, zatiaľ nie je jasné. 

Premiér Ľudovít Ódor ale nateraz upokojuje. K výraznému nárastu cien energií by vraj nemalo prísť. V relácii Sobotné dialógy uviedol, že pre domácnosti je viac - menej dohodnutá plošná pomoc. V prípade plynu by to ale vyzeralo na adresnú. Riešenie ale bude schvaľovať už nový kabinet. Strany sa ale nateraz nezhodujú ani na tom, či pomoc má byť adresná alebo pre všetkých.
Problémom tiež je, že štát dnes nevie povedať, kto presne by pomoc potreboval. Na Slovensku stále nemáme definíciu energetickej chudoby. Otázne je, z čoho zaplatiť pomoc pre domácnosti. Slovensko patrí medzi štáty Európskej únie, ktoré sa zadlžujú najrýchlejším tempom.

Súvisiace články