Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ódorov kabinet to dotiahol do polčasu. Ako Slováci vnímajú úradnícku vládu?
Zdielať na

Ódorov kabinet to dotiahol do polčasu. Ako Slováci vnímajú úradnícku vládu?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ódorov kabinet to hoci s miernymi stratami dotiahol do polčasu. Napriek tomu, že ide o úradnícku vládu a nie je priamou konkurenciou politikom, aj tak sa jej členovia stávajú ich terčom. V ich hľadáčiku sú napríklad aj pre plán obnovy. Vraj nám hrozí škrtanie ďalších projektov a to, že prídeme o milióny. V reportáži vám prinesieme aj exkluzívny prieskum Agentúry AKO. Zisťovala, ako ľudia vnímajú úradnícku vládu.

"Bodaj by sme takú nudnú vládu mali celé štyri roky," vyjadril sa politológ Radoslav Štefančík. "Príjemne nudné, konečne je to tu takto. Nemusíme riešiť veľmi vážne kauzy, nie je to atómovka, nič nepripravené," uviedla poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). Nie všetci politici to ale vidia takto. Ódorov kabinet čakajú posledné dva mesiace v úrade a rozhodne nebude mať na ružiach ustlané. "Audit štátu, financií nespravila, miesto toho nám dala víziu štátu. Úradnícka vláda nemá víziu a jej víziu nikto plniť nebude. Ona nemá mandát a ona sa má starať, aby štát do volieb prežil," vyjadril sa poslanec Richard Raši (Hlas-SD).

No a podľa Hlasu je aj to prežívanie ohrozené. "Jeden z troch kľúčových projektov bola elektrifikácia trate za 150 miliónov eur. Vidíme, že aj tento projekt sa nestihne," dodal Tomáš Drucker (Hlas-SD). Projekt je pre vládu kľúčový najmä preto, že zlepší obsluhu veľkej časti východného Slovenska a zároveň skráti cestovný čas. Pri projekte ale na semafore stále svieti oranžová farba. To znamená, že sú niektoré míľniky v sklze. Podľa Národnej implementačnej a koordinačnej autority ale projekt nie je ohrozený. Semafor na stránke vraj len nie je aktualizovaný. "Na tomto projekte už bolo ukončené verejné obstarávanie a od mája je podpísaná zmluva so zhotoviteľom, ktorá je zverejnená v centrálnom registri zmlúv. Projekt komplexnej rekonštrukcie a elektrifikácie trate Bánovce nad Ondavou – Humenné sa následne začal realizovať," uviedla v stanovisku Národná implementačná a koordinačná autorita.

Najväčšiu kritiku si ale úradnícka vláda vyslúžila za to, ako zvládla situáciu s bývalým ministrom vnútra. "Úradnícka vláda mala priniesť stabilitu a dnes sme bez ministra vnútra. Ľudia sa aj dnes presvedčili, že nič také ako úradnícka vláda neexistuje. Sú to akurát iní politici," vyjadril sa poslanec Juraj Šeliga (Demokrati).

Akú známku by dal za polčas vládnutia úradníckej vláde politológ? "Pokojne aj jedna mínus by som jej dal. Mínus je ten problém okolo pána Šimka," vyjadril sa Štefančík.


Vysvedčenie dali Ódorovej vláde aj Slováci

Agentúra AKO zistila, že takmer polovica opýtaných považuje úradnícku vládu za lepšiu, ako tú predchádzajúcu. Podľa necelých 10 % je ale horšia. Vyše 17 % ľudí zase tvrdí, že sú rovnaké a štvrtina sa to rozhodla nekomentovať.

​Zaujímavé je, že úradnícku vládu považujú za lepšiu voliči skoro všetkých strán. Len podľa voličov Republiky si vlády nemajú čo vyčítať. A voliči Igora Matoviča sú názorovo rozdelení takmer pol na pol.

Čo na vládnutie hovorí samotný Ľudovít Ódor?

"Niektoré veci už môžem povedať, že ma prekvapili aj pozitívne aj negatívne. Tiež, že to manažérsky všade nefunguje," uviedol Ľudovít Ódor. Dodal ešte jednu poznámku k politikom: "20 rokov nie sú riešenia, ale 2 mesiace pred voľbami má každý riešenie. Bol by som rád, aby túto frekvenciu vedeli udržať aj do budúcnosti." Šancu ukázať sa politici dostanú po 30. septembri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy